Αρχειο

150 διανοούμενοι υπέρ της προστασίας της πεταλούδας Μονάρχη (video)

Επιστολή στον Ομπάμα από Ο. Παμούκ, Μ. Άντγουντ κ.α.

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61231-122336.jpg

Πρόκειται για το εθνικό έντομο των ΗΠΑ από το 1989. Είναι η πεταλούδα Μονάρχης με το έντονο πορτοκαλί και μαύρο χρώμα και ένα από τα πλέον εμβληματικά έντομα του πλανήτη, που αντιμετωπίζει το φάσμα της εξαφάνισης.

Γνωστή από την αρχαιότητα όπου οι άνθρωποι πίστευαν ότι είναι μετενσαρκώση των πολεμιστών που χάθηκαν στη μάχη, η πεταλούδα Μονάρχης έχει ήδη χάσει το 30% του πληθυσμού της.

n

Σε αυτό το πλαίσιο 150 διανοούμενοι από όλο τον πλανήτη έστειλαν επιστολή στον Μπαράκ Ομπάμα -αλλά και στον πρόεδρο του Μεξικό και τον πρωθυπουργό του Καναδά- να αναλάβουν δράση για την διάσωση του εντόμου.

Μεταξύ των διανοούμενων είναι ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ, η συγγραφέας Μάργκαρετ Άντγουντ αλλά και ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δικηγόρος ειδικευμένος σε θέματα περιβάλλοντος. Η επιστολή εστάλη με αφορμή την συνάντηση των τριών αρχηγών κρατών αυτή την εβδομάδα.

 Η πεταλούδα Μονάρχης κινείται μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικό –όπου περνάει τον χειμώνα- καλύπτοντας συνολικά πάνω από 5.000 χλμ. Πρόκειται για είδος που δεν έχει αλλάξει καθόλου μορφολογικά από την εποχή των παγετώνων ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και προσαρμόσιμη. Παρά την ανθεκτικότητά της δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καινούργια φυτοφάρμακα και στην αλλαγή του περιβάλλοντος του ζει.

n

Δεν είναι συνηθισμένο ένα έντομο να ενώνει επιστήμονες, νομικούς, συγγραφείς -τι θα έλεγε άραγε ο Μαρκ Τουέιν σε αυτή την περίπτωση;- αλλά η συγκεκριμένη πεταλούδα το έχει καταφέρει. Βασικός λόγος φαίνεται να είναι η μεγάλη προσαρμοστικότητα της.

Οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για την συνολική ισορροπία του οικοσυστήματος βλέποντας ότι ακόμα και η πεταλούδα Μονάρχης –που καταφέρνει να επιβιώνει εκατομμύρια χρόνια τρεφόμενη με νέκταρ δηλητηριώδους φυτού- αδυνατεί να επιβιώσει στις αλλαγές του περιβάλλοντος, πολλές από τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος.

n

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ