- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο Μπρούνο Λατούρ στην Αθήνα
O φιλόσοφος επαναπροσεγγίζει την έννοια της πολιτικής αλλά και της φιλοσοφίας
*Της Ελισάβετ Στάμου
Η ομιλία του Μπρούνο Λατούρ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στα πλαίσια του προγράμματος διαλέξεων Τι να Κάνουμε; σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Μαρίνα Βρανοπούλου, πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη (8/1) και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μία πρωτόγνωρη εμπειρία για το ελληνικό κοινό. Η επίσκεψη του Μπρούνο Λατούρ στην Ελλάδα δίνει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ακούσουν ένα σημαντικό φιλόσοφο του οποίου το έργο είναι σε μία διαρκή φάση ανάπτυξης.
Ο Λατούρ είναι γνωστός ως ένας εμβριθής κοινωνιολόγος, ανθρωπολόγος, ιστορικός της επιστήμης και της τεχνολογίας και τα τελευταία 30 χρόνια μελετάει καταστάσεις τις οποίες η σύγχρονη κουλτούρα της διανόησης δυσκολεύεται να κατηγοροποιήσει.
Ειδήμων της επιστήμης και της τεχνολογίας, για περίπου 1/4 του αιώνα ο Μπρούνο Λατούρ έχει υπάρξει πρωτοπόρα φιγούρα στο εκλεκτό πεδίο της μελέτης της επιστήμης και του ακαδημαϊκού κόσμου. Δεν διστάζει να υπερβεί τα όρια, να διαφοροποιήσει έντονα την θέση του από άλλους στοχαστές, να απορρίψει κατηγορηματικά θεωρίες, να προκαλέσει αντιδράσεις ενώ συνάμα είναι αυθεντικός και αγαπητός στους κύκλους που δραστηριοποιείται.
Η πρωτοτυπία χαρακτηρίζει τις περισσότερες φιλοσοφικές του θέσεις οι οποίες εμπνέουν εκατοντάδες μελετητές της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, των επιστημών, ακόμη και των τεχνών.
Πρόκειται για έναν οξυδερκή, εκκεντρικό και αταξινόμητο διανοούμενο του 21ου αιώνα, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του πρωτίστως ως φιλόσοφο, άλλες φορές ως ανθρωπολόγο και ανατρεπτικά, εξομολογείται ότι το πραγματικό του ενδιαφέρον είναι η μεταφυσική. Ο εξανθρωπισμός της επιστήμης και αντιστρόφως η επιστημονικοποίηση των ανθρωπιστικών σπουδών είναι βασικά στοιχεία που λειτουργούν ως άξονες και κινητήριες δυνάμεις για το έργο του Λατούρ. Η φιλοσοφία του κάνει λόγο για μία απόλυτη δημοκρατία των αντικειμένων.
O Μπρούνο Λατούρ γεννήθηκε το 1947 στην Γαλλία και δραστηριοποιείται διεθνώς, διαπρέποντας τα τελευταία χρόνια με βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Το 2013 του απονεμήθηκε το βραβείο Holberg Memorial (το πλησιέστερο ισοδύναμο του βραβείου Nobel για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες).
Από το 1982 εώς το 2006 διετέλεσε καθηγητής στο Κέντρο Κοινωνιολογίας της Καινοτομίας στην École des Mines του Παρισιού και για διάφορες περιόδους έχει επιτελέσει Διακεκριμένος Επισκέπτης καθηγητής φιλοσοφίας στο UCSD, στο London School of Economics και στo τμήμα της ιστορία της επιστήμης του Πανεπιστημίου Harvard .
Σήμερα είναι καθηγητής στο Sciences Po και από τον Οκτώβριο του 2013 διδάσκει περιστασιακά και στο LSE, στο Λονδίνο.
Έχει γράψει σημαντικά βιβλία μεταξύ των οποίων, We have never been Modern (Ουδέποτε Υπήρξαμε Μοντέρνοι,1991), το Laboratory Life (Εργαστήριο Ζωής, 1979), Science in Action (Επιστήμη σε Δράση, 1987). Τα συγγράμματα του λειτουργούν ως κινητήρας για μια από τις πιο πρωτότυπες φιλοσοφίες της εποχής μας.
Η επίσκεψη του Λατούρ στην Αθήνα σηματοδοτεί το άνοιγμα του νέου κύκλου του προγράμματος διαλέξεων Τί να Κάνουμε; στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Ακολουθούν, του επόμενους μήνες του 2014, οι ομιλίες των Μπόρις Γκρόις, Άντρεα Φρέιζερ και Άντον Βιντόκλε.
I N F O
Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014, 19.00-20.30
Αίθουσα Διαλέξεων, 5ος όροφος
Γενική Είσοδος: 5€ / Φίλοι ΜΚΤ: Είσοδος ελεύθερη
Η διάλεξη θα διεξαχθεί στα αγγλικά