Αρχειο

Καταδικάστηκαν τέσσερις αστυνομικοί

Για παράνομες ελληνοποιήσεις Αλβανών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένοχοι για την πολύκροτη υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων Αλβανών κρίθηκαν τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο τμήμα Άνω Πόλης, στους οποίους το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Πρόκειται για δυο άντρες και δυο γυναίκες. Δυο έχουν αποστρατευτεί ενώ οι άλλοι δυο εξακολουθούν να υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν επίσης μία δικηγόρος κι ένας Αλβανός στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά ετών, ενώ ένας συμπατριώτης του τελευταίου καταδικάστηκε με εννέα χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους ενόψει του Εφετείου, κάτι που το δικαστήριο αποφάσισε και για τον δεύτερο αλλοδαπό υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης και της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης. Ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου βρέθηκαν και άλλοι τρεις αστυνομικοί κι ένας Αλβανός, οι οποίοι τελικώς αθωώθηκαν.

Την υπόθεση έφεραν στο φως οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από έρευνες στο τότε πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες Αλβανών υπηκόων ότι το διάστημα από το 2000 έως το 2003 χορηγούσαν σε συμπατριώτες τους ποσά μέχρι και 3.000 ευρώ για να λάβουν βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και ειδική ταυτότητα ομογενούς.

Γ.Σ.