Αρχειο

Χριστούγεννα από το ΜΙΝΙΟΝ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Days of Art in Greece κάνει μια αναδρομή στα Χριστούγεννα της Αθήνας και του Πειραιά

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56939-114088.jpg

Διαχρονικά, η αγορά και το θέατρο υπήρξαν χώροι συνάθροισης και συναναστροφής των κατοίκων των πόλεων. Οχί μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στα νεώτερα χρόνια, οι θέατρικές παραστάσεις αναδείχθηκαν σε αγαπημένη ψυχαγωγία ενώ τα καταστήματα και τα καφενεία τα οποία βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο των πόλεων, γίνονταν σημεία συνάντησεις φίλων και γνωστών. Ασφαλώς, ο σύγχρομος τρόπος ζωής έχει πλέον εξαλέιψει τέτοιες συνήθειες. Ωστόσο, οι μέρες των Χριστουγέννων, παραμένουν μια περίοδος στην οποία η αγορά αποκτά ξεχωριστό χρώμα και ζωντάνια και γίνεται και πάλι, έστω για μερικές ημέρες, η καρδιά των πόλεων. Ενώ και τα θέατρα έχουν καταλάβει στη συνείδηση πολλών, θέση παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης εξόδου. Το Days of Art in Greece ετοίμασε μια σύντομη αναδρομή στις χριστουγεννιάτικες ημέρες των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Αττικής, της Αθήνας και του Πειραιά.

Όσοι έζησαν τα Χριστούγεννα στην Αθήνα στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, θα θυμούνται ότι η περίοδος των γιορτών είχε ένα σημείο αναφοράς και αυτό δεν ήταν άλλο από το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ στην οδό Πατησίων. Οι κυλιόμενες σκάλες του καταστήματος μετέφεραν κυρίως μικρούς, αλλά και μεγάλους σε έναν κόσμο όπου ήταν συγκεντρωμένη η λάμψη, ο ενθουσιασμός και το κλίμα των Χριστουγέννων. Η επίσκεψη στο ΜΙΝΙΟΝ ήταν εξίσου επιβεβλημένη με τον στολισμό του σπιτιού και την ανταλλαγή δώρων.

Παρά τις ζημιές που υπέστη το κτίριο στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το κατάστημα κατάφερε να επιβιώσει ως το 1998 οπότε έκλεισε οριστικά(;). Ωστόσο, παρά την απώλεια της «ναυαρχίδας» του, το κέντρο της Αθήνας συνέχισε να είναι ο κυριότερος προορισμός των Αθηναίων στην περίοδο των γιορτών. Άλλωστε η οδός Ερμού υπήρξε ο γνωστότερος εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας ήδη από την ίδρυσή της, το πολυκατάστημα ATTICA πρόσθεσε πολλές νέες επιλογές, ενώ το Κολωνάκι συγκέντρωνε τους καταναλωτές με πιο «απαιτητικές» επιθυμίες. Οι λαμπερές βιτρίνες των καταστημάτων, οι στολισμένοι δρόμοι και ο κόσμος που αναζητούσε χριστουγεννιάτικα δώρα διαμόρφωναν το εορταστικό κλίμα των ημερών.

Σήμερα, παρά τις δυσκολίες, μια βόλτα στο κέντρο συνεχίζει να αποτελεί εορταστική παράδοση για πολλούς από τους κατοίκους της πόλης. Ο Δήμος Αθηναίων φροντίζει με τη διοργάνωση συναυλιών και εκδηλώσεων για τα παιδιά να μετατρέψει τον χριστουγεννιάτικο περίπατο σε μια ξεχωριστή εμπειρία. Παράλληλα, τα μουσεία του κέντρου διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις αγορές τους με μια επίσκεψη στις συλλογές και τους χώρους ψυχαγωγίας τους.

Η ανάπτυξη της πόλης και η εύκολη πρόσβαση μέσω του Μετρό έχουν βοηθήσει ώστε την τελευταία δεκαετία να αναδειχθούν τα μεγάλα εμπορικά Malls σε Μαρούσι και Αγ. Δημητρίου καθώς και στο Golden Hall σε εξίσου δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες επιλογές και αναδεικνύονται σε χώρους διασκέδασης και όχι αποκλειστικά αγορών. Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τον εντυπωσιακό στολισμό και τα παιχνίδια και οι γονείς να βρουν συγκεντρωμένες μερικές από τις γνωστότερες μάρκες.

Όπως και αν έχει η Αθήνα, παρά τα προβλήματα , συνεχίζει να μεταμορφώνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, να βάζει τα καλά της και να γιορτάζει μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της!

Οι πιο παλιοί Πειραιώτες θα θυμούνται ότι η περίοδος των Χριστουγέννων στην πόλη είχε ως σημείο αναφοράς δύο εμβληματικά και πανέμορφα κτίρια. Μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, τη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου, στήνονταν πάγκοι γεμάτοι παιχνίδια, που βέβαια αποτελούσαν τον αγαπημένο προορισμό των παιδιών. Παρόμοιοι πάγκοι καταλάμβαναν την οδό Φίλωνος μπροστά στο Ταχυδρομείο Πειραιά, όπου σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά.

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά και ο Πειραϊκός Σύνδεσμος άνοιγαν τις πόρτες τους φιλοξενώντας τις δημοφιλείς εορταστικές εκδηλώσεις των σχολείων και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.

Όμως η σύνδεση του Πειραιά με την Αθήνα έφερε τους Πειραιώτες στο κέντρο της πρωτεύουσας και σταδιακά οι παραδοσιακές συνήθειες των κατοίκων ατόνησαν. Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες του Δήμου και η λειτουργία μεγάλων καταστημάτων επανέφεραν το χριστουγεννιάτικο κλίμα στην πόλη. Ειδικά η φετινή επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία Κανάρη χαρίζουν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας την αίγλη των εορταστικών ημερών παλαιότερων ετών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ