Αρχειο

Εξαπολύοντας το θάνατο από μακριά

Στη θέση ενός χειριστή μη επανδρωμένου αεροσκάφους (video)

Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πόλεμος αλλάζει μέσα. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να σκορπίζεις το θάνατο από πολύ μακριά –χωρίς να εμπλέκεσαι επί της ουσίας. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την οπτική ενός χειριστή μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τύπου Reaper.

O χειριστής βρίσκεται σε κτίριο της RAF στην Μ. Βρετανία, περίπου 13.000 χλμ. μακριά από ανθρώπινους στόχους στο Αφγανιστάν.

Η απόσταση λειτουργεί ευνοϊκά για το θύτη. Γνωρίζει ότι το λάθος στοιχίζει αποκλειστικά σε χρήμα ή κύρος. Η ζωή του δεν κινδυνεύει. Η μοναδική επίπτωση μπορεί να είναι η καθυστέρηση απόκτησης βαθμών ή στην χειρότερη περίπτωση, μια απόλυση.

Ταυτόχρονα μπορεί να σκοτώνει έναν ή πολλούς ανθρώπους, απλά διότι το μέμο στον υπολογιστή αναφέρει ότι είναι ένοχοι. Τον αφήνει αδιάφορο ότι σκοτώνει χωρίς να γνωρίζει –ούτε και πρόκειται ποτέ να δει το νεκρό σώμα ενός ταλιμπάν ή του αθώου παιδιού του, που  έτυχε να είναι δίπλα του τη στιγμή της επίθεσης. 

Περνάμε σταδιακά στην εποχή όπου οι άνθρωποι αρχίζουν να ζουν σε ένα μίγμα πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας. Ο θάνατος «μοιράζεται» μέσω ενός pc, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού -όπως ακριβώς σε ένα παιχνίδι FPS…

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο