Αρχειο

Next Big Thing

7 πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν το 2014

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 463
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56835-123892.jpg

Katerine Duska

Ακούστηκε συναυλιακά. Χωρίς άλμπουμ ακόμη στο ενεργητικό της, κάνει αυτό ακριβώς που ονειρευόταν. Να παίζει τη δική της μουσική μαζί με διασκευές σε αγαπημένα της τραγούδια από τις διευρυμένες προσωπικές της αδυναμίες, που ξεκινούν από τον Lou Reed και φτάνουν μέχρι τους Smiths και τους Arctic Monkeys. Γεννημένη στο Μόντρεαλ μεγάλωσε με τη μυθολογία των Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, αγάπησε τη μελωδικότητα των Beatles, άκουσε προσεκτικά τις φωνές της Billie Holiday και της Νina Simone πριν συγχρονιστεί με τον ήχο των Radiohead και των Cure. Σπούδασε μουσική, αφήνοντας στο πλάι τη Νομική, και σχηματοποιεί πλέον το προσωπικό της ύφος που η ίδια περιγράφει ως indie folk παύλα neo-soul μέσα από τις συναυλίες της. 29 Δεκεμβρίου στο Faust έχει προγραμματίσει την τελευταία συναυλία της μέσα στο 2012 και ετοιμάζει το μουσικό της μυαλό για την πρώτη της κυκλοφορία και σειρά εμφανίσεων.


Egg Hell

n

Ξεκίνησε ως προσωπικό project του Βραζιλιάνου Jef Maarawi τo 2007 με βάση την Αθήνα, αλλά μετασχηματίζεται πια σε πενταμελές γκρουπ με folk μελαγχολία. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους «Once Part of a Whole Ship» αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες από την Inner Ear.


Larry Gus

n

Ξεκίνησε στις αρχές του 2006. Μπασίστας σε ένα ιδιότυπο ντουέτο μπάσο/ντραμς. Αμηχανία μετά την πρόωρη διάλυση, διαφυγή στο «σπαστικό» κόσμο του Four Tet. Ο Παναγιώτης Μελίδης δεν έχει σταματήσει από τότε να πειραματίζεται. Κάτω από το όνομα Λάρυγγας. Με λούπες. Αλλά και φυσικά όργανα. Έζησε στη Βαρκελώνη, στο Μιλάνο, πάντα μακριά από τον αυτισμό του αθηναϊκού μουσικού χωριού. Αλλά ο ήχος του ταξίδεψε παντού. Μέχρι που μπήκε στην οικογένεια της νεοϋορκέζικης DFA Records, όπου το καλοκαίρι κυκλοφόρησε το άλμπουμ του «Years Not Living» πριν περιοδεύσει στην Αμερική με τους Cut Copy. Το όνομά του βρίσκεται σε όλα τα διεθνή μουσικά sites από το XLR8R ως το Stereogum. Το mixtape που ετοίμασε με beats and pieces του Αμερικανού παραγωγού Μadlib αποθεώθηκε. Ο ίδιος συγκρίνει την ευχαρίστηση της αρχαιολογικής αυτής ανασκαφής του με το παιχνίδι των λέξεων του Ρεϊμόν Κενό.

*Tα νέα λένε ότι μετά από την πρόσφατη αναβολή του λάιβ του θα είναι στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου στο Six Dogs, σε μια βραδιά που διοργανώνει ο Κορμοράνος. Τσεκ.


A Victim of Society

n

Προσεχώς ντεμπούτο και για τους A Victim Of Society στην Inner Ear, που δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω, με το «Distractions» να αναμένεται μέσα στο 2014. Τα δύο «θύματα», Βαγγέλης και Φώτης, γονάτισαν φέτος από τα απανωτά λάιβ με ακατέργαστο lo-fi surf, noise και παραμορφωμένα φωνητικά μέσα από παλιό ακουστικό τηλεφώνου, που έχει πραγματικό ενδιαφέρον να ακούσουμε πώς θα καταλήξει στο στούντιο.


Melatonini

n

Ένα μπάσο και ηλεκτρονικοί ήχοι. Δυο κορίτσια που μπορεί να τα πετύχεις να παίζουν στο Death Disco, στο Six D.O.G.S. στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες. Το σίγουρο είναι πως όπου κι αν τις πετύχεις δεν θα ξεχάσεις εύκολα το βαθύ, σκοτεινό, μινιμαλιστικό ήχο τους που εισβάλλει υποδόρια μέσα σου και σε δονεί. Όχι μόνο ήχος και μπασογραμμές, αλλά και οπτικό υλικό συμπληρώνει τις συναυλίες/παραστάσεις τους. Η στόμα με στόμα φήμη τους εξαπλώνεται κι αν τις αναζητήσεις στο SoundCloud μπορείς να πάρεις μια γεύση από τη μουσική τους.


The Drobs

n

Ήταν αρχές του 2013 όταν παρουσιάζαμε τον πρώτο τους δίσκο, ένα κατάμαυρο βινύλιο σε αριθμημένα αντίτυπα με ελάχιστες πληροφορίες στο εξώφυλλο (το όνομα του γκρουπ, ο τίτλος του δίσκου και των τραγουδιών) και να τι γράφαμε τότε για το θαυμάσιο «New Monsters Strange Kings»: «Η έκπληξη έρχεται από το Περιστέρι κι έχει τη βοήθεια και τη συμμετοχή του Γιώργου Καρανικόλα (Last Drive, Blackmail). To νεοσύστατο ντουέτο κατορθώνει με την πρώτη να δημιουργήσει το δικό του σύμπαν, ένα γοητευτικό παζλ από electro/funk/rock’n’roll/cinematic/psychedelic...

n

Με πολλές “μουσικοφίλ” αναφορές αλλά χωρίς συγκεκριμένα “δάνεια”, αρθρώνουν το δικό τους λόγο κι αυτό στις μέρες μας είναι δυσεύρετο». Τώρα αυτό το καλά κρυμμένο μυστικό της πόλης ετοιμάζει καινούργιο δίσκο και περιμένουμε εναγωνίως να μάθουμε τη συνέχεια ενός θαυμάσιου ξεκινήματος.


Blank Canvas

n

Ξεκίνησε σαν προσωπικό πρότζεκτ του Άγγελου Αϊβάζη, ένας συνδυασμός τραγουδοποιίας με στοιχεία folk, world και αστικών blues, αλλά μετεξελίσσεται σε συγκρότημα με τη συμμετοχή του Θανάση Αλεξανδρή (Ρόδες United) στις κιθάρες, του Βασίλη Νιτσάκη (Ρόδες United, His Majesty King of Spain) στο μπάσο και του Ντένη Παναγιωτίδη στα τύμπανα. Στις αρχές του 2014 θα κυκλοφορήσει το πρώτο τους άλμπουμ με (πιθανό) τίτλο: «Ten Tales of Ordinary Madness» από τη Sound of Everything. 


Κεντρική Φωτό: © Elen Aivali

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ