Αρχειο

Το «Έργο Αθήνα» ανεβαίνει στην Τεχνοπόλη

Πολίτες συνομιλούν με τον Καμίνη και τον Επίτροπο Γ. Χαν (Δείτε το ζωντανά)

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56303-113058.jpg

Ανοικτή συζήτηση με θέμα : «Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη στην πράξη: το παράδειγμα της Αθήνας» θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 11π.μ. στο αμφιθέατρο του Αθήνα 984 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Στη πρωτοβουλία που διοργανώνουν ο δήμος Αθηναίων και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.

Κύριοι άξονες είναι η ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, των Κοινωνικών Υποδομών και της συνεργασίας με την Κοινωνία των Πολιτών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τους τρείς αυτούς χώρους. Η εκδήλωση έχει ως άξονα την παρουσίαση του σχεδίου αστικής ανάπτυξης «Έργο Αθήνα» του δήμου Αθηναίων. Ο δήμαρχος και ο αρμόδιος Επίτροπος θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ωφελούμενους και δυνητικά ωφελούμενους από το εν λόγω πρόγραμμα, καθώς και με το κοινό, των παρισταμένων και μέσω live-streaming.

Παράλληλα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πόλεων (Βιέννη, Άμστερνταμ, Μάντσεστερ και Λευκωσία), θα συμμετάσχουν σε ένα τρίωρο workshop ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, με θέμα «Η Αναζωογόνηση της πόλης». Το workshop, έχει στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων της Αθήνας με τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, με τις οποίες υπάρχουν ήδη συνεργασίες και επικεντρώνεται στις θεματικές της αναβάθμισης της πόλης, διαχείρισης αποβλήτων, καινοτομίας και σχέσεις με την Κοινωνία των Πολιτών.

Τι είναι το Έργο Αθήνα 

Πρόκειται για το 10ετές αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων που εφαρμόζεται στη πόλη, αναπτυσσόμενο σε μικρή και μεγάλη κλίμακα. Ανταποκρίνεται σε ανάγκες, διαμορφώνει προοπτικές, διασφαλίζει ένα δυναμικό, ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον για την πρωτεύουσα. Το Έργο Αθήνα, είναι ένα πολυπεπίπεδο στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση της πόλης, που συνιστά και μεγάλη καινοτομία.

Για πρώτη φορά, δήμος της χώρας διεκδίκησε με επιτυχία κονδύλια απευθείας από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατάφερε να φέρει 120 εκατομμύρια ευρώ για την Αθήνα. Επιπλέον, και αυτό αποτελεί μια δεύτερη πρωτιά, ο δήμος της Αθήνας πέτυχε να οριστεί ο ίδιος διαχειριστική αρχή των κονδυλίων αυτών, για την καλύτερη και αμεσότερη υλοποίηση του προγράμματος. Το Έργο Αθήνα συνδέεται με όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ώστε η πόλη μας να είναι λειτουργική για τους κατοίκους της και ελκυστική για τους επισκέπτες της.

Το Έργο Αθήνα έχει τέσσερις άξονες προτεραιότητας: την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την αναζωογόνηση του αστικού ιστού, και την διαχείριση της κοινωνικής κρίσης. Περιλαμβάνει έργα όπως δημιουργία θερμοκοιτίδων (startup incubators) νέων τεχνολογιών, δημιουργικής βιομηχανίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αναπλάσεις δημόσιων χώρων και πλατειών, βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων.

Ακόμα, περιέχει έργα που υποστηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και άλλα που ανανεώνουν τις υποδομές του δήμου ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην υγεία ή στην παιδεία,με την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών και την επέκταση σχολικώνσυγκροτημάτων. Για την πραγματοποίηση όλων αυτών των έργων ο δήμος χρησιμοποιεί το δικό του δυναμικό και τις δικές του υπηρεσίες, αλλά και συνεργάζεται με ένα εκτεταμένο δίκτυο φορέων όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, ο ΣΕΒ, και με πολλούς ΜΚΟ.

Το Έργο Αθήνα διαχειρίζεται η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου και περιλαμβάνει 72 έργα για το άμεσο μέλλον –αρκετά υλοποιούνται ήδη- προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Παράλληλα, σχεδιάζονται ακόμη περισσότερα έργα για μετά το 2015. Χρηματοδοτείται από την ΕΕ, επιτρέποντας στον Δήμο να φροντίσει την πόλη του, επεμβαίνοντας σε κρίσιμα σημεία της Αθήνας και σε κρίσιμους τομείς της ζωής των δημοτών.

Το Έργο Αθήνα δίνει λύσεις και δημιουργεί προοπτικές (www.ergoathina.gr ).


Δείτε ζωντανά τη συζήτηση εδώ


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ