Αρχειο

«Άναψαν» τα γιορτινά λαμπάκια της Αθήνας

Καμίνης: «Μη ξεχνάτε αυτές οι ημέρες είναι φωτεινές»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της εορταστικής περιόδου στην πλατεία Συντάγματος, η οποία φέτος στολίστηκε με το παραδοσιακό ελληνικό καράβι αντί του δέντρου. «Μη ξεχνάτε αυτές οι ημέρες είναι φωτεινές», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων στους λίγους παρευρισκόμενους λόγω βροχής. Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αθήνας θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιανουαρίου.

Ο κ. Καμίνης εξήγησε γιατί φέτος επελέγη το καράβι: «Φέτος επιλέξαμε το καράβι – παραδοσιακό, ελληνικό σύμβολο των Χριστουγέννων. ‘Επιβάτες’ της γιορτής όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες, παιδιά και μεγάλοι, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ακόμη και θρησκεύματος. Για τα δέντρα της πλατείας και των άλλων δρόμων της Αθήνας, διαλέξαμε φωτεινά στολίδια που να είναι ορατά και τη μέρα. Μουσικές, χορωδίες, βίντεο και διαδραστικά παιχνίδια εδώ στο Σύνταγμα, παζάρι με στολίδια και γλυκίσματα στην πλατεία Κλαυθμώνος, Φάτνη και χριστουγεννιάτικες πράσινες παρεμβάσεις στην πλατεία Κοτζιά, και τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά παιχνίδια στην Ομόνοια».

Τα φετινά Χριστούγεννα στην Αθήνα αφιερώνονται στα παιδιά που ούτως ή άλλως πιστεύουν στο μήνυμα της γιορτής περισσότερο από όλους μας. «Τα φετινά Χριστούγεννα η Αθήνα γίνεται η πόλη των παιδιών, των παιχνιδιών. Με παιχνίδι το κέφι αλλάζει, είναι το σύνθημα μας, για τις εκδηλώσεις που θα αγκαλιάσουν όλη την πόλη. Εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, κάλαντα, καραγκιόζης, κουκλοθέατρο, χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις και παραμύθια, εκθέσεις με σπάνιες συλλογές, διαδραστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια, σε πλατείες, στα πολιτιστικά κέντρα του δήμου, τις παιδικές χαρές – που τις φροντίσαμε και τις περιποιηθήκαμε – στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τους κεντρικούς δρόμους, τις λέσχες Φιλίας και στους σταθμούς του Μετρό», πρόσθεσε ο κ. Καμίνης.

Όσον αφορά τη μουσική επένδυση των Χριστουγέννων η Αθήνα θα ακούσει και θα χορέψει σε ρυθμούς φλαμένγκο, σουίνγκ και δεν θα λείπουν οι καντάδες και τα κλαρίνα. Συνολικά θα συνδράμουν στο εορταστικό πρόγραμμα 150 καλλιτέχνες μαζί με τη Φιλαρμονική και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Θησείο, όπου θα αλλάξει η Αθήνα και φέτος χρονιά. «Εκεί, όπου διασταυρώνονται οι δρόμοι της αρχαίας πόλης με τη νεότερη και τη σύγχρονη Αθήνα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του με ευχή: Φίλες και φίλοι. Φτάσαμε στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς, με προσπάθειες αλλά και αλληλεγγύη. Και παραμένουμε αισιόδοξοι. Γιατί μένοντας όρθιοι στις δυσκολίες, ισχυροποιήθηκε η πεποίθησή μας ότι εμείς οι άνθρωποι καθορίζουμε την τύχη και την πορεία μας! Σας ευχαριστώ – Ευχαριστώ πολύ και όσους εργάστηκαν και βοήθησαν για τις εκδηλώσεις. Θερμές ευχές σε όλους! Υγεία, χαρά και αισιοδοξία!»