Αρχειο

Σύστημα καταγραφής της Ρατσιστικής βίας

CRV Greece

Κατερίνα Παναγοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αναφορά κρουσμάτων ρατσιστικής βίας μέσω sms ή email; Γίνεται!… Το CRV Greece, είναι το νέο σύστημα που συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα σχετικά με τη ρατσιστική βία ενάντια των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου YALE και στηρίζεται από το Ελληνικό Forum Μεταναστών και από μία σειρά Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα μεταναστών και προσφύγων καθώς και από κοινότητες και συλλόγους μεταναστών.

Το CRV Greece είναι μία ανεξάρτητη και επιστημονική πλατφόρμα δεδομένων για την καταγραφή των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στα θύματα και στους μάρτυρες να υποβάλουν τις αναφορές τους με ασφάλεια και ανωνυμία χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους τηλέφωνο ή μία σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι αναφορές των περιστατικών πριν να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος επιβεβαιώνονται από τους ερευνητές του Προγράμματος ή από τις συνεργαζόμενες Μ.Κ.Ο. Τα δεδομένα του CRV Greece θα αξιοποιηθούν για την συστηματική μελέτη της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, για την ενημέρωση των σχεδιαστών πολιτικής και για την ισχυροποίηση των δεσμών των θυμάτων με τους παρόχους νομικής και ιατρικής βοήθειας.

Η Οικονομική Κρίση και η Ρατσιστική Βία

Η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη νέα πραγματικότητα βιώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου –κυρίως της παράνομης και παράτυπης μετανάστευσης— τόσο στο επίπεδο των εξωτερικών συνόρων όσο και στο επίπεδο της εσωτερικής ασφάλειας των πολιτών της. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες στρατηγικές, θεσμικές και επιχειρησιακές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα επέτρεπαν την καλύτερη διαχείριση ενός –ούτως ή άλλως— εξαιρετικά σύνθετου προβλήματος.

Η οικονομική κρίση με τις πολιτικές και κοινωνικές της προεκτάσεις, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει άμεσα και τις αντιλήψεις των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στο ευαίσθητο ζήτημα της μετανάστευσης, ειδικά όταν η τελευταία συνδέθηκε με το ζήτημα της ασφάλειας. Η εθνική ταυτότητα τέθηκε σε φάση άμυνας από τη στιγμή που η μετανάστευση από διαφορετικές χώρες άρχισε να εντείνεται, ενώ τα αρνητικά στερεότυπα για τους υπηκόους τρίτων χωρών –ειδικά τους παρανόμως εισελθόντες σε ελληνικό έδαφος από κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου— πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα η ξενοφοβία και ο διχαστικός λόγος να καταστούν στοιχεία της καθημερινής ζωής των πολιτών καθώς και του δημόσιου διαλόγου.

Το αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής πραγματικότητας ήταν το ξέσπασμα μίας εθνικιστικής έξαρσης ενάντια των μεταναστών, η οποία πυροδοτεί συγκρούσεις ανάμεσα στους γηγενείς Έλληνες και στους μετανάστες οι οποίοι εκλαμβάνονται ως πολιτισμικά διαφορετικοί (εθνικά, φυλετικά και θρησκευτικά) από το ιδεώδες του νεοέλληνα πολίτη. Αυτές οι πολιτισμικές διαφορές αποτέλεσαν το πολιτικό «όπλο» των συντηρητικών και ακραίων δεξιών πολιτικών σχηματισμών που αύξησαν την πολιτική τους επιρροή μέσα από τις αντιδράσεις στα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία έξαρση της αντί-μεταναστευτικής βίας στην Ελλάδα. Οι Εκθέσεις της Human Rights Watch τονίζουν εμφατικά πως η ρατσιστική και ξενοφοβική βία στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια του συναγερμού, με ακραίες συμμορίες να επιτίθενται σε μετανάστες και σε αιτούντες άσυλο σε τακτικό ρυθμό. Τα εκατοντάδες κρούσματα που έχει καταγράψει το Δίκτυο Καταγραφής της Ρατσιστικής Βίας για το 2012 και το 2013 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η έκταση και η πολυπλοκότητα του προβλήματος της ρατσιστικής βίας είναι σαφώς μεγαλύτερη. Μία σειρά λόγων που εκτείνονται από την καχυποψία των μεταναστών έναντι των οργάνων της πολιτείας ως τη μη απονομή δικαιοσύνης και τον εκφοβισμό τους από τις ακραίες συμμορίες περιορίζουν σημαντικά το ρυθμό και τη συχνότητα των καταγγελιών των περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Το Σύστημα CRV Greece

Το CRV Greece είναι ένα νέο σύστημα συλλογής δεδομένων το οποίο θα συμπληρώσει, θα επεκτείνει και θα συστηματοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες προσπάθειες καταγραφής της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. Η καινοτομία του συγκεκριμένου συστήματος είναι η μεθοδολογία του “crowdseeding.” Μέσα από τη χρήση κινητών τηλεφώνων και του διαδικτύου η μέθοδος του crowdseeding συγκεντρώνει τις αναφορές των περιστατικών από μία προκαθορισμένη ομάδα χρηστών, το «πλήθος». Οι χρήστες στέλνουν τις αναφορές στο κεντρικό σύστημα, το οποίο μέσω των ερευνητών- συνεργατών τις επιβεβαιώνει και τις συγκεντρώνει σε μία ενιαία διαδικτυακή πλατφόρμα παρουσίασης.

Οι βασικοί ερευνητές έχουν καθημερινή διάδραση με το «πλήθος», τους βοηθούν στην καταγραφή και στην σταχυολόγηση περιστατικών, αλλά και στην εξακρίβωση τους, ιδιαίτερα όταν κάποιες από αυτές παρουσιάζουν μία πολυπλοκότητα ή δεν έχουν κάποια ξεκάθαρη πράξη βίας. Επίσης, μετά από υπόδειξη των «εκπροσώπων» πραγματοποιούν και οι ερευνητές συναντήσεις με τους ανθρώπους που θέλουν να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό, ώστε να τους ενημερώσουν για το ασφαλές και το ανώνυμο της διαδικασίας, καθώς και για τους κώδικες δεοντολογία που τηρούνται.

Η μαζικότητα των κρουσμάτων που καταγράφονται ως τώρα, αλλά και το μεγάλο πλήθος που δεν έχει καταγραφεί είναι μία μεγάλη πρόκληση για κάθε απόπειρα καταγραφής, σε αυτή την περίπτωση το CRV απαντά, παρέχοντας τη δυνατότητα της παράλληλης λειτουργίας και ως πλατφόρμα Crowdsourcing, ώστε να μπορέσει να δεχτεί καταγγελίες από όλους όσους θέλουν να αναφέρουν κάποιο περιστατικό βίας και δεν ανήκουν στο μεθοδολογικά αξιοποιήσιμο «πλήθος». Τα αποτελέσματα από τη συλλογή των δεδομένων οπτικοποιούνται σε ένα γεωγραφική χάρτη, ο οποίος μορφοποιείται σε πραγματικό χρόνο από τις νέες αναφορές.

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή επιθέσεων από ένοπλες ομάδες στην περίοδο των εκλογών της Κένυας και είχε πολλές άλλες εφαρμογές, όπως η καταγραφή περιστατικών βίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Δημοκρατία του Κονγκό ή για την ανάλυση περιστατικών πολιτικής διαφθοράς στην Ινδία. Το σύστημα CRV Greece έχει προσαρμόσει αυτή την εμπειρία συλλογής δεδομένων στην Ελληνική περίπτωση.

Η αποστολή των αναφορών στο CRV Greece μπορεί να γίνει με έναν από τους τέσσερις κάτωθι τρόπους:

1. Με γραπτό μήνυμα SMS από κινητό τηλέφωνο

2. Με e-mail

3. Με τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας αναφοράς περιστατικού

4. Και μέσω Smart Phone με τη χρήση της εφαρμογής Ushahidi

Αν και δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος του περιστατικού που μπορεί να αναφερθεί, οι περισσότερες δυνητικές αναφορές εμπίπτουν σε μία από τις βασικές κατηγορίες της λίστας του CRV Greece:

• Παρενόχληση

• Ληστεία

• Επίθεση

• Επίθεση με όπλο

• Περιπολίες/ επελάσεις

• Ταραχές

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί σημαντικό ζήτημα. Όλες οι αναφορές που αναρτώνται στην ιστοσελίδα CRV Greece προωθούνται αυτόματα σ' έναν προσωπικό server όπου καθίστανται ανώνυμες, κρυπτογραφούνται και προστατεύονται οι κωδικοί των χρηστών. Από τη στιγμή που θα προωθηθούν, όλες οι αναφορές αυτόματα και σε μόνιμη βάση διαγράφονται από την ιστοσελίδα. Για τη διαδικασία της ανωνυμίας, όλα τα ονόματα και κάθε άλλη προσωπική πληροφορία αφαιρείται.

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού server, όλα τα αποκρυπτογραφημένα κλειδιά αποθηκεύονται με ασφάλεια και ξεχωριστά από τη βάση δεδομένων και είναι προσβάσιμα μόνο από τους ερευνητές. Η διατήρηση της ανωνυμίας όλων όσων αναφέρουν ένα περιστατικό βίας παρέχει στο πρόγραμμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια να σπάσει ο «κώδικας» της σιωπής και του φόβου από την πλευρά κυρίως των μεταναστών για να καταγγείλουν ένα περιστατικό. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να συγκεντρωθεί και να αποτυπωθεί ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών ρατσιστικής βίας.

*Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Προγράμματος