Αρχειο

Θρήνος για τον 43χρονο υπαρχιφύλακα στη Φλώρινα

«Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα», λέει η πανελλήνια ομοσπονδία αστυνομικών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Φλώρινα με τους κατοίκους και τους ένστολους της περιοχής να λένε ότι έχασαν ένα μέλος της οικογένειάς τους. Ο υπαρχιφύλακας Ηλίας Κωστένης, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά Αλβανών κακοποιών στο Βροντερό, ήταν πατέρας ενός 12χρονου κοριτσιού. Καταγόταν από την Ιτέα της Φλώρινας, όπου και υπηρετούσε και είχε αποφοιτήσει από το ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής στην Κοζάνη, ενώ θεωρούνταν από τα πολύ έμπειρους αστυνομικούς. Η σφαίρα τον βρήκε στα νεφρά και έφτασε στην καρδιά καθώς δεν πρόλαβε να καλυφθεί όπως οι άλλοι δύο συνάδελφοί του.

Νωρίς το πρωί οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοσχέδια καλύβα από νάιλον και καλάμια, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, εντός της οποίας βρίσκονταν δύο Αλβανοί ο οποίοι πιθανότατα θα πήγαιναν για ψάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί άφησαν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα στο αυτοκίνητο καθώς θα αποτελούσαν βάρος ώστε να ανέβουν σε ένα τόσο δύσβατο σημείο με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αφού έφτασαν πεζή στην καλύβα, χωρίς να μπουν μέσα, αντιλήφθηκαν ότι ο ένας δράστης κοιμόταν. Δεν είδαν όμως το καλάσνικοφ και αφού ο δεύτερος δράστης αντιλήφθηκε την παρουσία τους πήρε το όπλο και βγήκε έξω.

Η Ένωση Αστυνομικών Φλώρινας και η Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων καταγγέλλει ότι οι αστυνομικοί στα σύνορα κινδυνεύουν κυρίως εξαιτίας των ελλείψεων στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αλλά και τη μείωση των υπαλλήλων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εξέδωσε ανακοίνωση για το χαμό του συναδέλφου τους: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη μας για την απροσδόκητη απώλεια της ζωής του Υπαρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, τη στιγμή που με δυο άλλους συναδέλφους επιχειρούσε επικίνδυνη αποστολή στα ορεινά του Βροντερού Φλώρινας, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους για την πάταξη της διασυνοριακής εγκληματικότητας και την εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας στους κατοίκους της περιοχής.

Δυστυχώς, θρηνούμε τον τρίτο συνάδελφό μας -θύμα στο βωμό του καθήκοντος από την αρχή του χρόνου- χωρίς να έχουν εξαχθεί εκ μέρους της πολιτείας τα αναγκαία συμπεράσματα, ώστε ο αστυνομικός να μη βαδίζει καθημερινά στην κόψη του ξυραφιού, προτάσσοντας ανυπεράσπιστος τα στήθη του σε επικίνδυνους εγκληματίες και υπονομευτές της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Καλούμε τα αρμόδια υπηρεσιακά και κυβερνητικά όργανα, επιτέλους, να αντιμετωπίσουν σθεναρά το έλλειμμα ασφαλείας που βιώνει ο ίδιος ο αστυνομικός στην επικίνδυνη γι' αυτόν καθημερινότητα. Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα».