Αρχειο

Σε ισχύ το ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης Eurosur

Ο «Μεγάλος Αδελφός» της Ευρώπης;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
55431-111750.jpg

Σε εφαρμογή τέθηκε σήμερα 2 Δεκεμβρίου το πρώτο στάδιο του συστήματος ενοποιημένης ηλεκτρονικής παρακολουθήσης των ευρωπαϊκών συνόρων, γνωστό με το όνομα Eurosur. Στόχος είναι, μέσα από τον συντονισμό των ευρωπαϊκών κρατών στην εποπτεία των συνόρων τους, κυρίως των εξωτερικών, και της ανταλλαγής δεδομένων μέσω δορυφόρων, drones κλπ., η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ο εντοπισμός λαθρομεταναστών και η διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα.

Τα κράτη-μέλη θα αποφασίζουν τα ίδια ποια δεδομένα θα μπορούν να μοιράζονται με τα υπόλοιπα. Ως παράδειγμα, ο υπεύθυνος του Eurosur, Μίχαελ Γιούριτς, ανέφερε το πρόσφατο περιστατικό στην Λαμπεντούζα: «Για παράδειγμα, εάν οι Έλληνες χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, θα ισχύει διμερής συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας».

Στο αρχικό στάδιο μετέχουν 18 χώρες της ΕΕ με εξωτερικά σύνορα η Νορβηγία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο να εισάγονται στο σύστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για την εφαρμογή του συστήματος. Μεταξύ αυτών, ότι η διάσωση προσφύγων και παράνομων μεταναστών βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο, αλλά και ότι το σύστημα θα λειτουργήσει σαν «Μεγάλος Αδελφός» που σκοπό θα έχει όχι να προστατεύει αλλά ουσιαστικά να διώχνει τους μετανάστες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ