Αρχειο

TEDxAthens 2013

Έχεις 18 λεπτά να μου βάλεις ιδέες…

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 460
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
55101-120849.jpg

Η ομάδα πίσω από το αθηναϊκό TEDx αποκαλύπτεται

Το TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη σε Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν. Ξεκίνησε ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια το 1984. Μια ετήσια εκδήλωση με 18λεπτες ομιλίες από σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που μοιράζονται τις ιδέες, τα οράματα και τις πράξεις τους. Λέγοντας μικρές ιστορίες. Τα αρχικά σημαίνουν Tεχνολογία, Ψυχαγωγία, Τέχνη, αλλά η εκδήλωση επεκτείνεται και σε ένα πιο ευρύ φάσμα το οποίο προσφέρει έμπνευση, αλλά κυρίως την ευκαιρία σε μια μικρή κοινότητα να συναναστραφούν και να ανταλλάξουν ιδέες. Καινούργιες ιδέες. Και άπειρα tweets.

x (κόκκινο χρώμα) = εκδήλωση που οργανώνεται ανεξάρτητα

Το TEDx είναι ένα πρόγραμμα από τοπικές εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται από ομάδες εθελοντών ακολουθώντας τις προδιαγραφές του TED. Σήμερα υπάρχουν περίπου 2.000 TEDx εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ το αθηναϊκό συγκαταλέγεται σε ένα από τα 5 μεγαλύτερα. Ξεκίνησε τη δράση του τον Οκτώβριο του 2009 και τα εισιτήριά της εξαντλήθηκαν μέσα σε 8 ώρες.

Το περσινό TEDxAthens στο κτίριο του Ελληνικού Κόσμου παρακολούθησαν περίπου 1.500 άτομα με μια πολύ επιτυχημένη επιλογή ομιλητών. Συζητήθηκαν ο Ψηφιακός Προφήτης της AOL, David Shing, ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Atlantis Books στη Σαντορίνη Craig Walzer και η κωφάλαλη πρωταθλήτρια του motocross, Ashley Fiolek.

Φέτος θα μεταφερθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με θεματικό τίτλο «Aχαρτογράφητα νερά» δίνοντας το λόγο σε περισσότερους από 35 ομιλητές. Μεταξύ άλλων θα πάρουν το χρόνο τους κλέβοντας την προσοχή μας ο Ευγένιος Τριβιζάς, με τον αναδρομικό του καθρέφτη, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς του «Miss Violence», ο Ολλανδός graffiti designer DOES, ο Γιάννης Μπεχράκης, chief photographer στο Reuters, ο Δημήτρης Λειβαδάς, Restaurant Manager του διάσημου Fat Duck, η Özlem Denizmen, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Dogus Group και μία από τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στην Τουρκία. Ακόμη ο η Amelia Showalter, πρώην διευθύντρια Digital Analytics της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Ομπάμα, ο Ricky Vega Nierva, καλλιτεχνικός διευθυντής και σχεδιαστής Παραγωγής των Pixar Animation Studios, ο Steve Fisher, προτεινόμενος για «Adventurer of the year» από το National Geographic, η Sabiha Suleiman, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ρομά του Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα». Η λίστα είναι μεγάλη και μπορείτε να τη δείτε αναλυτικά στο site της A.V.

Συναντήσαμε τον Δημήτρη Καλαβρό-Γουσίου και μέλη της ομάδας στο ανακαινισμένο Found.ation στην οδό Ευρυσθέως 2. Χωρίς προσωπικό χρόνο όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι αφίξεις των ομιλητών φιλοδοξούν να ξεπεράσουν την επιτυχημένη περσινή διοργάνωση. Συμπληρώνουν πέντε χρόνια παρουσίας και μας μιλάνε για τα δικά τους Αχαρτογράφητα Νερά του φετινού TEDxAthens

n

«Χαμογελάω γιατί εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αστείο και ταυτόχρονα μια αλήθεια. Τα λάθη που κάνω και ο ύπνος που μου λείπει δεν με σταματούν στο να προσπαθήσω περισσότερο και να βελτιωθώ. Ενώ όταν μου λείπει το όραμα είναι που αφήνω τους προσωπικούς μου φόβους να καθορίζουν την αντίληψή μου και το πώς λειτουργώ. Και όλο αυτό είναι μια κατάσταση μυαλού, μια οπτική… αστείο δεν είναι; »

Δημήτρης Κόκκορης, Project Director & Team Builder

«Όπως και οι ομιλητές μας, έτσι κι εμείς γινόμαστε ένα για να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε στο κοινό ιδέες που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για δημιουργικές ανατροπές και να δώσουν το έναυσμα για ένα νέο τρόπο σκέψης. Είναι πολύ σπουδαίο να καταφέρνεις να νιώθεις σημαντικός μέσα σε μία κοινωνία που βρίσκεται σε «κατάθλιψη» και δεν αφήνει τους νέους να χαρούν αυτά για τα οποία κουράζονται και αυτά τα οποία αξίζουν.»

Βασιλική Μπέσιου, Blog Editor-in-Chief & Speakers Lead

«Μετά από αρκετό καιρό στην ομάδα δεν έχω ακόμα «χαρτογραφήσει» πώς καταφέρνουμε 60 τόσο διαφορετικοί άνθρωποι να δουλεύουμε μαζί με τέτοια ενέργεια και όρεξη και να είμαστε τόσο αποτελεσματικοί. Κάθε φορά στην τελική ευθεία πριν το event ο χρόνος μου φαίνεται ανύπαρκτος, η κούραση τεράστια και η ένταση απίστευτη αλλά υπάρχει κάτι εθιστικό σε αυτή την ομάδα που με κάνει απλά να τα ξεχνάω όλα αυτά! »

Άννα Ζηλάκου, Head of Partnerships & Finance

«To δικό μου άγνωστο στο δρόμο για το TEDx συνδέθηκε κυρίως με τις υποχρεώσεις μου σαν μητέρα μιας 9χρονης κόρης, τις ανάγκες της καθημερινής μου δουλειάς και παράλληλα τις υψηλές απαιτήσεις, σε επίπεδο χρόνου, μιας τέτοιας σημαντικής διοργάνωσης. Ανακάλυψα, τελικά, ότι εκτός από το περίσσευμα του χρόνου σου μπορείς να διαθέσεις και από το υστέρημα. Ειδικά όταν χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Όλες οι προκλήσεις έχουν τη μαγεία τους. »

Ελίνα Μανιάτη-Κωνσταντίνου, Head of Media and Communications

«Συνειδητοποίησα ότι οι 24 ώρες δεν είναι αρκετές πολλές φορές, όσο και αν έχεις οργανώσει το πρόγραμμά σου. Έμαθα ότι ο εθελοντισμός για να αποδώσει πρέπει να αντιμετωπίζεται με επαγγελματισμό. Αυτό που συνειδητοποίησα όμως είναι πως οι υψηλές απαιτήσεις και τα «αχαρτογράφητα νερά» μιας τέτοιας οργάνωσης αντιμετωπίζονται καλύτερα αν έχεις κοντά σου ανθρώπους διατεθειμένους να σε βοηθήσουν, φίλους πλέον δηλαδή, όπως έχουμε στο TEDx. »

Ειρήνη Πορτάλιου, Media Partnerships Coordinator

«Τα προσωπικά μου όρια τα ξεπέρασα αρκετές φορές. Σίγουρα, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι εργάζομαι παράλληλα. Η οργάνωση, ο συντονισμός κι η διαχείριση των ομιλητών, σε συνδυασμό με το άγχος και την ένταση που κορυφώνονται τις τελευταίες ημέρες, είναι σίγουρα ένα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα μοναδικό ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά. Τα όρια άλλωστε και οι αντοχές είναι για να δοκιμάζονται και να ξεπερνιούνται. »

Χρύσα Κωνσταντοπούλου, Hospitality Experience Director

«Ξεκινάμε χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Ψάχνουμε το θέμα. Βρίσκουμε τους κατάλληλους συνεργάτες. Αναζητούμε τους ομιλητές που πραγματικά θα ξεχωρίσουν. Δουλεύουμε πυρετωδώς ξέροντας ότι βρισκόμαστε μονίμως σε «Αχαρτογράφητα Νερά". Όμως, θέλουμε να βγούμε στην επιφάνεια. Θέλουμε να κολυμπήσουμε. Θέλουμε κάθε event μας να είναι μία μοναδική εμπειρία για όλους τους παρευρισκόμενους. Όταν αισθανόμαστε ό,τι το έχουμε καταφέρει αυτό, ξέρουμε μέσα μας ότι άξιζε τον κόπο και δεν αλλάζουμε αυτό το συναίσθημα για τίποτα. »

Δημήτρης Καλογερόπουλος, Head of Social Media

«Κάθε χρονιά, όταν πλησιάζει ο Νοέμβριος νιώθω ότι πρέπει να τα ξαναμάθω όλα από την αρχή. Κάθε χρόνο έχουμε μια φανταστική περσινή διοργάνωση να ξεπεράσουμε. Κάθε χρόνο φοβόμαστε μήπως δεν βγουν καλές κάποιες ομιλίες, μήπως δεν έρθει αρκετός κόσμος να τις παρακολουθήσει, μήπως μας απολύσουν από τη δουλειά μας ή μήπως μας χωρίσει ο/η φίλος/η μας γιατί τρέχουμε με τις υποχρεώσεις του TEDx. Aυτό που μένει είναι πάντα εμπειρίες, ιστορίες σε ένα αξέχαστο διήμερο του έτους. Ελπίζω να το δείτε κι εσείς έτσι».

Φαίη Κουτζούκου, Human Grid Supervisor

Ο Steve Fisher, ομιλητής του φετινού TEDx, στην Αthens Voice 

O Steve Fisher έχει αναδειχθεί τρεις φορές ο καλύτερος καγιάκερ στον κόσμο. Λέει σχετικά με το τι λειτουργεί ως κίνητρο για να πραγματοποιήσει τις επικίνδυνες αποστολές στις οποίες συμμετέχει:

«Όταν ξέρεις πως είσαι ικανός να κάνεις κάτι, η θέληση έρχεται από μόνη της. Πρώτα μελετάς τις μεταβλητές σου και αφού διαπιστώνεις ότι τις έχεις όλες υπό έλεγχο, μετά απλώς μετριάζεις το ρίσκο κατανοώντας τις και απομυθοποιώντας τις και “σπας” την πρόκληση σε μικρά εφικτά βήματα. Έτσι, αυτό που στην αρχή φαινόταν ανέφικτο, γίνεται πια εφικτό».  

Όλη η συνέντευξη εδώ

To φετινό TEDxAthens θα παρουσιαστεί στις 29 & 30 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.


Κεντρική Φωτό: Από αριστερά: Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, Ειρήνη Πορτάλιου, Βασιλική Μπέσιου, Άννα Ζηλάκου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Ελίνα Μανιάτη-Κωνσταντίνου, Χρύσα Κωνσταντοπούλου, Φαίη Κουτζούκου, Δημήτρης Κόκκορης

Φωτογραφίες: Χρήστος Διαμάντης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ