Αρχειο

Κρίσιμες συνελεύσεις στα πανεπιστήμια

Σήμερα η τελική απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
54902-110887.jpg

Ενδείξεις εκτόνωσης της κρίσης που κρατά κλειστά επί δώδεκα εβδομάδες το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο άρχισαν να διαφαίνονται μετά τη θετική αποτίμηση από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ της πρότασης των επτά σημείων που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρόταση του κ. Αρβανιτόπουλου είναι θετική, ζήτησε όμως «την επιστροφή του διοικητικού προσωπικού στις θέσεις του προκειμένου να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος». Το άνοιγμα των δύο ιδρυμάτων, ωστόσο, αναμένεται να κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι. Σήμερα συνεδριάζουν οι σύλλογοί τους τόσο στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο όσο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Την απόφαση της Συγκλήτου σχολίασε λίγο αργότερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος τη χαρακτήρισε σημαντική και υπεύθυνη για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάνοντας μάλιστα ακόμη ένα βήμα προς αποκλιμάκωση της έντασης, ο κ. Αρβανιτόπουλος πρόσθεσε πως με την άμεση έναρξη των μαθημάτων το υπουργείο Παιδείας θα προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Σύγκλητος πάντως με τη χθεσινή απόφασή της ζητεί - εκτός από την επιστροφή των διοικητικών στις θέσεις τους - ανάκληση της παραπομπής στο Πειθαρχικό όσων διοικητικών δεν απογράφηκαν, αλλά και αναμοριοδότηση των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων από το αρμόδιο τριμελές υπηρεσιακό συμβούλιο καθώς και δημιουργία οργανικών θέσεων προκειμένου να καλυφθούν από διοικητικούς που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας αναμένεται σήμερα να συνεδριάσει και το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων. Χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος έκανε δεκτό το αίτημα της Συνόδου για συνάντηση μαζί του μετά την επίσκεψη του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προεδρεύοντος της Συνόδου Γιάννη Μυλόπουλου.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, πάντως, δεν έδειχναν διάθεση υποχώρησης και επιστροφής στις θέσεις τους, πράγμα που θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία των ιδρυμάτων. Σήμερα μάλιστα οι διοικητικοί στα πανεπιστήμια απεργούν υπό την ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ. Χθες η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τους εργαζομένους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας.

Δ.Κ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ