Αρχειο

WWW.: σε κίνδυνο από λογοκρισία, παρακολουθήσεις

Λέει ο δημιουργός του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
54693-110560.jpg

Η ανοιχτή και δημοκρατική δομή του www. (World Wide Web: παγκόσμιος ιστός, η κύρια υπηρεσία του ίντερνετ) βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης κυβερνητικής λογοκρισίας και των ολοένα και περισσότερων παρακολουθήσεων σε διάφορες χώρες, προειδοποίησε με άρθρο του ο Βρετανός σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, δημιουργός της δημοφιλούς υπηρεσίας www.

Ο σερ Τιμ μίλησε για «απειλή κατά της δημοκρατίας» και για την «ανάγκη να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ιδιωτικότητα, στην έκφραση της γνώμης και στη συνάθροιση online». Σύμφωνα με κθεση του World Wide Web Foundation, στο 80% των χωρών, με πρώτες τη Σουηδία και τη Νορβηγία, οι πολίτες δείχνουν ενδιαφέρον να αντισταθούν στην απώλεια δημοκρατικότητας του διαδικτύου.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη «Web Index 2013» του Ιδρύματος. H χώρα μας βαθμολογείται με 80 μονάδες στην υποκατηγορία «Ελευθερία και Ανοικτότητα» του διαδικτύου, με μία από τις καλύτερες παγκόσμιες επιδόσεις (συγκριτικά οι ΗΠΑ βαθμολογούνται με 71 και η Βρετανία με 73,5), γεγονός που της δίνει τη 12η θέση παγκόσμια στη συγκεκριμένη υποκατηγορία.

Μ.Φ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ