Αρχειο

Στο εδώλιο εκ νέου η Ελλάδα για τα αστικά λύματα

Παραπομπή από την Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
54678-110544.jpg

Με εισήγησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει για άλλη μια φορά την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την επιβολή χρηματικής ποινής και ημερήσιου προστίμου, εξαιτίας παράτασης των προβλημάτων διαχείρισης αστικών λυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Η Ελλάδα καταδικάσθηκε για πρώτη φορά το 2007, για την ανεπαρκή διαχείριση των αστικών λυμάτων σε 23 οικισμούς, με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.

Τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές υποδομές σε 17 από τους 23 οικισμούς της δικαστικής υπόθεσης. Συγκεκριμένα, έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας και δίκτυα αποχέτευσης στις περιοχές της Χρυσούπολης, της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Έδεσσας, της Θεσσαλονίκης (τουριστική ζώνη), της Κατερίνης, του Λιτόχωρου, της Ηγουμενίτσας, της Ναυπάκτου, της Ζακύνθου, των Μεγάρων, του Πόρου-Γαλατά, της Τρίπολης, της Παροικιάς Πάρου, της Καλύμνου, των Μαλίων Κρήτης, της Νέας Κυδωνιάς Κρήτης και του Ηρακλείου Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα, όσον αφορά τους 6 οικισμούς, ένας έχει σχεδόν συμμορφωθεί (Λευκίμμη Κέρκυρας, όπου τα έργα υλοποιούνται), ενώ οι 5 οικισμοί της Ανατολικής Αττικής, έχουν διαφορετική εξέλιξη και συνεπώς χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης. Επιπλέον, αναφέρει η ανακοίνωση, 2 οικισμοί έχουν έργα σε εξέλιξη (Μαρκόπουλο και Κορωπί) και ένας τρίτος, η Νέα Μάκρη, διαθέτει ρεαλιστική, αλλά σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης λύση. Δυστυχώς, στις περιπτώσεις των οικισμών Αρτέμιδας και Ραφήνας δεν υπάρχει καν αφετηρία, λόγω της έλλειψης συναίνεσης των Τοπικών Αρχών.

«Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναντίληψη και το αποδείξαμε με την πρόοδο των έργων σε όλη τη χώρα», λέει το ΥΠΕΚΑ. «Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Όλοι οι φορείς οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ορθή και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, στην αναζήτηση ορθών και βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων, με τις τοπικές αρχές να αποτελούν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος», σημειώνει. «Η Πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να γλιτώσει η χώρα την καταδίκη και το επαπειλούμενο πρόστιμο, αλλά, εφόσον καταδικαστεί εκ νέου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η εθνική νομοθεσία για τον επιμερισμό των προστίμων», καταλήγει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ