Αρχειο

Φάκελος: Αθήνα

«Υπόθεση Αθήνα», το τεύχος που συζητήθηκε

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 459
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα 6 πολυσέλιδα ρεπορτάζ του τεύχους 389 στις 26/4/2012 για τη φτώχεια, το παρεμπόριο, το θάνατο της εμπορικής κίνησης, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και την πολεοδομική υποβάθμιση στην Αθήνα συζητήθηκαν, σχολιάστηκαν και αναπαράχθηκαν από τα ΜΜΕ. Καταγράφηκαν προσωπικές εμπειρίες και, το κυριότερο, 60 επιστήμονες χαρτογράφησαν, σχεδίασαν λύσεις και οραματίστηκαν την Αθήνα.

«Aς ξεχάσουμε το παρελθόν. Να δημιουργήσουμε μια γέφυρα, γρήγορα, στο τώρα. Από το παρελθοντολογικό μας προγραμματισμό σε αυτή τη στιγμή.

Ας ονειρευτούμε το μέλλον μας με έναν άλλο τρόπο. Όχι με την καρικατούρα των υποσχέσεων.  Ας επιλέξουμε να ονειρευτούμε το

δρόμο που θέλουμε να περπατήσουμε. Δεν μπορούμε σε κάθε βήμα να σκοντάφτουμε…»

Ο Σωκράτης Μάλαμας μιλάει στον Γιώργο Δημητρακόπουλο

image

Βασίλης Καρύδης*

«Όταν ο κόσμος βλέπει πληθώρα αστυνομικών στο δρόμο τότε είναι που ανησυχεί περισσότερο. Θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος κι αναρωτιέται τι συμβαίνει. Είναι ψυχολογικό το θέμα. Τα Εξάρχεια με αυτή την περιμετρική αστυνόμευση που έχουν θυμίζουν Μπέλφαστ. Όμως η αστυνομία πρέπει να εμπλακεί πιο παραγωγικά στο ζήτημα της ασφάλειας της πόλης, όπως για παράδειγμα με το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς ο οποίος στην ουσία δεν εφαρμόστηκε ποτέ».

* Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γιάννης Πολύζος*

«Χρειαζόμαστε τον πληθυσμό που θα υποστηρίξει τις μεικτές χρήσεις. Χρειαζόμαστε κίνητρα επανακατοίκισης. Κάποια μπήκαν στις προτάσεις για Μεταξουργείο και Γεράνι, όπου προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε γεωγραφικές ενότητες. Το Υπουργείο Οικονομικών, όμως, φοβήθηκε την απώλεια εσόδων. Κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές, χαμηλότερα δάνεια για αποκατάσταση διαμερισμάτων σε περιοχές, όπως π.χ. η πλατεία Βάθης, ή πρωτοβουλίες από δήμους που απαλλάσσουν επαγγελματίες από δημοτικά τέλη ή τέλη κατάληψης πεζοδρομίων από σκαλωσιές. Όλα μαζί φτιάχνουν ένα πλαίσιο».

*Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος Καθηγητής Σχ. Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

image

Άντα Αλαμάνου*

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ένας άστεγος, π.χ. που εργάζεται σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, ασφαλώς με τα 300 ή 400 ευρώ δεν λύνει το πρόβλημά του, όμως αρχίζει σιγά-σιγά να επανακοινωνικοποιείται, ενώ έχει και κάποια δικά του χρήματα. Μπορεί και η Πολιτεία να ιδρύσει αντίστοιχες κοινωνικές επιχειρήσεις. Είναι λάθος να λέμε ότι έχουμε κρίση και κατεβάζουμε τα χέρια. Υπάρχουν έξυπνες και ρεαλιστικές λύσεις, αλλά χρειάζεται και βούληση».

*ΜΚΟ Κλίμακα

image

Brendan Hughes*

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Πορτογαλία αποποινικοποίησε την προσωπική κατοχή, αλλά δεν τη νομιμοποίησε. Δεν είναι αλήθεια ότι οι Πορτογάλοι κυκλοφορούν στους δρόμους με μικροποσότητες. Η προσωπική κατοχή εξακολουθεί να απαγορεύεται. Αν η αστυνομία εντοπίσει ένα άτομο με ναρκωτικά στην κατοχή του θα του κατάσχει την ποσότητα. Το άτομο θα τιμωρηθεί, αλλά όχι από ποινικό δικαστήριο. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ διαφορετική από τη νομιμοποίηση, η οποία υπονοεί ότι έχεις το ελεύθερο να κάνεις κάτι».

Ανώτατος επιστημονικός σύμβουλος στο EMCDDA - Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία

image

image

Ηλίας Βλαχάκης*

«Πρέπει να δούμε και την προσωπική μας ευθύνη. Μην τα ρίχνουμε όλα στο δήμο για την καθαριότητα και την ίδια ώρα πετάμε το αποτσίγαρο από το παράθυρο. Από την άλλη, χρειάζεται μια φροντίδα της πόλης. Εάν, για παράδειγμα, ένας δρόμος είναι σκοτεινός, ίσως να σκεφτεί κάποιος ακόμα και να κάνει την ανάγκη του στον τοίχο. Εάν υπάρχει φωτισμός, δεν θα το κάνει. Το ιστορικό κέντρο πρέπει και μπορεί να σταθεί. Και φορείς υπάρχουν, και νόμοι. Ας σκεφθούμε, όμως, όλοι και την προσωπική μας ευθύνη».

* Γ.Γ. Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

image