Αρχειο

Η Λάρισα διεκδικεί να γίνει «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2016»

Απέναντι της οι πόλεις: Σαντατέρ, Σαραγόσα, Γκόρνιτσα και Όσλο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2016 διεκδικεί η πόλη της Λάρισας που θέτει την υποψηφιότητά της στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Το Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε πόλεις που πρωτοπορούν στην φιλο-περιβαλλοντική αστική διαχείριση και εφαρμόζουν λύσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Ανάμεσα στις υποψήφιες πόλεις βρίσκονται ενδεικτικά η Σαντατέρ και η Σαραγόσα της Ισπανίας, η Γκόρνιτσα στην Πολωνία, το Όσλο της Νορβηγίας και πολλές άλλες. Η τεχνική αξιολόγηση κάθε υποψηφιότητας θα πραγματοποιηθεί από ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, με βάση 12 δείκτες: μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτές, τοπικές μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές και αειφόρος χρήση της γης, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία λυμάτων, οικοκαινοτομία και σταθερή απασχόληση, ενεργειακή απόδοση και ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα πόλεις σε όλη την Ευρώπη με τουλάχιστον 100.000 κατοίκους. Τα προηγούμενα χρόνια επιλέξιμες ήταν μόνον πόλεις με πληθυσμό τουλάχιστον 200.000 κατοίκων. Χάρη σε αυτή τη δυνατότητα συμμετοχής μικρότερων πόλεων, περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες φέτος είναι πόλεις με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.