Αρχειο

Στη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια

Ζητά να κηρυχθεί παράνομη η απεργία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προθεσμία λίγων ωρών προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας (Καποδιστριακό, Πολυτεχνείο) και να μη χαθεί το εξάμηνο δίνει η κυβέρνηση, πριν ενεργοποιήσει κάθε άλλη δυνατότητα που της παρέχεται, προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή και έγκαιρη έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επί της ουσίας, το τελεσίγραφο της κυβέρνησης, διά στόματος Κων. Αρβανιτόπουλου, λήγει ουσιαστικά εντός της ημέρας, για την επαναλειτουργία των ιδρυμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναληφθούν όλες οι απαιτούμενες δράσεις από εισαγγελείς για την επαναλειτουργία των δύο ΑΕΙ, μη εξαιρουμένων των συλλήψεων συνδικαλιστών που θα επιχειρήσουν να αποκλείσουν συναδέλφους τους από το να εργαστούν.

Εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το ζήτημα της επαναλειτουργίας των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απασχόλησε χθες διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Παιδείας, ενώ σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται και το Μέγαρο Μαξίμου, που διαπιστώνει πως, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Παιδείας κ. Κων. Αρβανιτόπουλου, το μέτωπο της κινητικότητας στα πανεπιστήμια οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το ζήτημα της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών διοικητικών υπαλλήλων, το οποίο ωστόσο δεν υλοποιείται, τουλάχιστον προσώρας, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων από φοιτητικές οργανώσεις της αριστεράς και καταλήψεις κτιρίων. Πολλώ δε μάλλον που εναντίον του σεναρίου της επιστράτευσης έχει ταχθεί εξαρχής και ο ίδιος ο κ. Αρβανιτόπουλος, μη θέλοντας να είναι αυτός που, ως υπουργός, ενεργοποίησε τη συγκεκριμένη διάταξη στον πανεπιστημιακό χώρο.

Παρά το γεγονός ότι η αναταραχή περιορίζεται ουσιαστικά σε δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, από το σύνολο των σχολών της χώρας, στοιχείο που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τους στόχους όσων επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε μέτωπο πολιτικής σύγκρουσης με θύμα την παιδεία, τους χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός, καθώς η εξέλιξη της υπόθεσης διέψευσε τους σχεδιασμούς και τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας για υπέρβαση του αδιεξόδου. Πέραν της παρατεινόμενης αναταραχής, η εκκρεμότητα ως προς την κινητικότητα των διοικητικών των πανεπιστημίων παραμένει, ενώ, εμφανώς, η στρατηγική του κ. Αρβανιτόπουλου δεν ευδοκίμησε, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, που, πάντως, επιδιώκουν να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα, πηγές του υπουργείου Παιδείας σημείωναν αργά χθες το βράδυ ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι πρυτανείες για την επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για πρυτάνεις που παίζουν κλεφτοπόλεμο με την κυβέρνηση, επιδιώκοντας μέσω των αντιδράσεων των διοικητικών υπαλλήλων την, σε πείσμα της βούλησης της πλειοψηφίας της κοινωνίας, παράταση της αναταραχής στον χώρο της παιδείας.

Δ.Κ.