- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Σοβαρότατες είναι οι επιπτώσεις από τις περικοπές μας στον τομέα της Υγείας, οι οποίες αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται εμφανείς καθώς μειώνεται ξεκάθαρα το προσδόκιμο επιβίωσης –όλα αυτά σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρησιακών Ελλάδος.
«Κανείς Έλληνας δεν μπορεί να το δεχθεί. Όταν μάλιστα το προσδόκιμο επιβίωσης σταδιακά μειώνεται στη χώρα μας, από τα 81 έτη που ήμασταν, πέσαμε στα 78 έτη», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρησιακών Ελλάδος, Κώστας Φρουζής.
«Θα είναι ντροπή να έχουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην μπορούμε να βρούμε φάρμακα», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος.
Η τρόικα πιέζει με αμείωτη ένταση την κυβέρνηση, να διαθέσει όλο και λιγότερα χρήματα από τον κρατικό κορβανά για τη φαρμακευτική θεραπεία των αρρώστων. Αποτέλεσμα, αυτά τα χρήματα να βγαίνουν από τις τσέπες των ασθενών, οι οποίοι ωστόσο καταρρέουν οικονομικά.
Χαρακτηριστικό της επικρατούσας κατάστασης είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας:
- Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράζει φάρμακα.
- Το 60% των χρονίως πασχόντων αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς ή λίστες αναμονής στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας.
- Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά την τριετία 2011-2013.
- Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατά την τριετία 2011-2013.
- Το επίπεδο της αυτοεκτίμησης της υγείας των χρονίως πασχόντων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2012.
Ο υπουργός Υγείας πάντως, επιμένει να δείξουμε... κατανόηση, καθώς στόχος της χώρας είναι να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ.
«Πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας με τη συμπαράστασή μας στην κυβέρνηση για να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις, να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας και έτσι να αυξηθεί και η φαρμακευτική δαπάνη. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά και θα ρυθμίσουμε την πληρότητα της αγοράς», λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Δ.Κ.