Αρχειο

Αμείβονται οι πληροφορίες κατά της εμπορίας άγριων ζώων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν για πρώτη φορά ένα εκ. δολάρια 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
54067-109501.jpg

Αμοιβή ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων ανακοίνωσαν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ, σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παράνομου εμπορίου άγριων ζώων της Ασίας. Οι αρχές, και συγκεκριμένα το Διακρατικό Πρόγραμμα Αμοιβών για το Οργανωμένο Έγκλημα, το οποίο υπάγεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το περίφημο δίκτυο Σαϊσαβάνγκ που εδρεύει στο Λάος και «δραστηριοποιείται» στο παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου και κεράτων ρινόκερου μεταξύ Αφρικής και Ασίας. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, οι δραστηριότητες του δικτύου «διαιωνίζουν τη διαφθορά, απειλούν το κράτος δικαίου και τη συνοριακή ασφάλεια ευάλωτων περιοχών, αποσταθεροποιούν κοινότητες που εξαρτώνται από την άγρια ζωή για τη βιολογική ποικιλότητα και τον οικοτουρισμό».

Τα ετήσια κέρδη όσων εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο άγριων ζώων εκτιμώνται σε 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα που στη συνέχεια διοχετεύονται σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως είναι το trafficking, ή το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, πρόσθεσε ο Κέρι, κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλία. Πολλά από τα φορτία προϊόντων από άγρια ζώα που έχουν κατασχεθεί στις ΗΠΑ σχετίζονταν με το δίκτυο Σαϊσαβάνγκ, το οποίο «διευκολύνει τη θανάτωση απειλούμενων ελεφάντων, ρινόκερων και άλλων ειδών για προϊόντα όπως το ελεφαντόδοντο», αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του δικτύου, ο επιχειρηματίας Βισάι Κεοσαβάνγκ, μιλώντας στους New York Times, ισχυρίστηκε ότι τον συκοφαντούν. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κυκλοφορεί ελεύθερος στο Λάος, παραδέχθηκε ότι ήταν ο παραλήπτης φορτίου με κέρατα ρινόκερων από τη Νότια Αφρική, όμως υποστήριξε ότι τα δέχθηκε «καλή τη πίστη». «Δεν τα παρήγγειλα», είπε.

Γ.Σ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ