Αρχειο

Συνεχίζονται οι απεργίες διοικητικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δέκατη εβδομάδα κινητοποιήσεων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ανακοίνωσαν την Κυριακή οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο.

«Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα, όπως ακριβώς κάναμε επί 9 εβδομάδες» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων (ΕΚΠΑ). «Ο υπουργός, αντί να προσπαθεί με έναν οχετό παραπληροφόρησης, με προσφυγές στα δικαστήρια, με απειλές και εκβιασμούς να σταματήσει την απεργία μας, ας κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με τα καθήκοντά του» τονίζουν οι εργαζόμενοι απεργοί.

Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε την περασμένη Παρασκευή παράνομη την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ, οι κινητοποιήσεις των οποίων για το μέτρο της διαθεσιμότητας, διαρκούν ήδη πάνω από δυο μήνες.

Είχε προηγηθεί προσφυγή του υπουργού Παιδείας στην οποία ζητούσε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική, ωστόσο το δικαστήριο δεν έκρινε καταχρηστική την απεργία, με αποτέλεσμα οι απεργοί να έχουν τη δυνατότητα να εξαγγείλουν και νέα απεργία με τα ίδια αιτήματα, όπως και έπραξαν. Σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Παιδείας στη Βουλή περί δικαιώματος δημόσιας εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι επειδή πράγματι, «η παροχή του δικαιώματος της δημόσιας παιδείας αποτελεί κατ’ επιταγήν του Συντάγματος βασική αποστολή και υποχρέωση του Κράτους», ας σταματήσει ο υπουργός να ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με την πολιτική την οποία υλοποιεί.

Επιπλέον, οι απεργοί του Ιδρύματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν φροντίσει οι επείγουσες ανάγκες των φοιτητών να εξυπηρετούνται και υπογραμμίζουν ότι ανεπανόρθωτη βλάβη στην πανεπιστημιακή κοινότητα, στους φοιτητές και στις οικογένειες αυτών, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, θα προκληθεί εάν το ΕΚΠΑ οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας με την απόλυση 498 εκ των 1337 εργαζόμενών του, ενώ τονίζουν τέλος ότι τονίζουν «σοβαρό κοινωνικοοικονομικό κλονισμό στις οικογένειες» των παιδιών προκαλεί η πολιτική που τις οδηγεί στο δρόμο χωρίς στοιχειώδη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Εμείς είμαστε από αυτές τις οικογένειες. Μπορεί να ισχυριστεί ο κ. Αρβανιτόπουλος το ίδιο; δεν αγαπάει περισσότερο τα παιδιά, ένας υπουργός απ’ ό,τι εμείς, οι εργαζόμενοι που καθημερινά ζούμε μαζί τους».

Γ.Σ.