Αρχειο

Η ΕΡΤ κάνει το γύρο του κόσμου

Εικόνες και βίντεο στα διεθνή ΜΜΕ από την επέμβαση των ΜΑΤ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
53391-108512.jpg

Η πρωινή επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για την εκκένωση του υπό κατάληψη κτηρίου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή έκανε το γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Με τίτλο: «Η ελληνική αστυνομία αδειάζει το Ραδιομέγαρο» ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BBC αναφέρεται στα όσα συνέβησαν στην Αθήνα σήμερα τα ξημερώματα. Η είδηση είναι η πρώτη στην ευρωπαϊκή ειδησεογραφία του BBC και διευκρινίζει ότι η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να μπει στο κεντρικό κτήριο του πρώην κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, «το ερώτημα είναι εάν η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ΕΡΤ θα οδηγήσει σε νέα κοινωνική αναταραχή κι αν οι Έλληνες έχουν το σθένος και τις δυνάμεις να αντιδράσουν».

«Τα ελληνικά ΜΑΤ κάνουν έξωση στους τελευταίους υπαλλήλους της ΕΡΤ», γράφει η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδα The Guardian, Έλενα Σμιθ. Η Βρετανίδα δημοσιογράφος αναφέρει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν καλά συντονισμένη με 13 κλούβες των ΜΑΤ να περικυκλώνουν πρώτα το κτήριο και μετά να το εκκενώνουν από τους εναπομείναντες εργαζομένους. «Η χρονική στιγμή της επέμβασης δεν εξέπληξε τους Έλληνες. Οι επιθεωρητές της τρόικας έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις και επικρίνουν την κυβέρνηση για μη εφαρμογή των προαπαιτούμενων για το πακέτο διάσωσης», σχολιάζει η δημοσιογράφος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει: «Η ελληνική αστυνομία κάνει έφοδο στον πρώην μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης και λύει την κατάληψη».

«Έφοδος της αστυνομίας στην κλειστή ΕΡΤ», είναι ο τίτλος του αμερικανικού ειδησεογραφικού οργανισμού, CNN, το οποίο καλεί τους αναγνώστες του να σχολιάσουν την είδηση αλλά και να συνδράμουν στην δημοσιογραφική κάλυψη με δικές τους φωτογραφίες και βίντεο. «Μου φαίνεται ότι οι Έλληνες έχουν καταντήσει σαν τη Lady Gaga. Ό,τι κι αν γίνεται στην Ελλάδα, σημαντικό ή μη, γίνεται πρώτη είδηση παντού», γράφει ένας αναγνώστης του CNN.

n

(φωτογραφία: New York Times)

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανόφωνων μέσων ενημέρωσης στην επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ. «Η αστυνομία εκκενώνει το υπό κατάληψη ραδιομέγαρο στην Αθήνα», γράφει η Zeit-Online και συμπληρώνει: «Προσήχθησαν τέσσερις υπάλληλοι ενώ η αστυνομία ανέφερε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς χρήση βίας. Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών. Περίπου 200 αριστεροί ακτιβιστές και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωσαν μπροστά στο κτήριο κατά της επιχείρησης της αστυνομίας».

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση σχολιάζει: «Η ΕΡΤ έκλεισε εν μια νυκτί, 2.700 δημοσιογράφοι και τεχνικοί έχασαν τη δουλειά τους. Περίπου 200 εξ΄ αυτών κλείστηκαν έκτοτε στο κτήριο και συνέχισαν να μεταδίδουν μέσω διαδικτύου. Η αστυνομία αντέδρασε τώρα σε αυτό».

n

(φωτογραφία: The Guardian)

«Η αστυνομία τερματίζει την κατάληψη του ραδιομεγάρου», είναι ο τίτλος ανάρτησης στην ιστοσελίδα του περιοδικού Stern, που υπενθυμίζει ότι «από τον Ιούλιο μια πρόχειρη κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση εκπέμπει ένα έκτακτο πρόγραμμα». «Η αστυνομία εκκενώνει την έδρα της κρατικής ραδιοφωνίας», είναι ο τίτλος σύντομου άρθρου στην ιστοσελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που σημειώνει ότι «μετά από 5μηνη κατάληψη από πρώην υπαλλήλους, η ελληνική αστυνομία εκκένωσε την έδρα της πρώην κρατικής ραδιοφωνίας ΕΡΤ. (…) Με μια επιχείρηση–αστραπή, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε κλείσει για οικονομικούς λόγους την ιδιαίτερα ελλειμματική ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου, καθιστώντας με μιας άνεργους σχεδόν 2.700 υπαλλήλους».

n

(φωτογραφία: In2EastAfrica)

Παρόμοιος ο τίτλος και στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Η αστυνομία εκκενώνει την πρώην ελληνική ραδιοφωνία». Η εφημερίδα αναφέρεται στα όσα διαδραματίστηκαν από το πρωί στο ραδιομέγαρο και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική λιτότητας, μέσω της οποίας η κυβέρνησης ανταποκρίνεται στην απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της υπερχρεωμένης χώρας, προκάλεσε τις τελευταίες μέρες νέες έντονες διαμαρτυρίες».

Στην Ισπανία η El Pais γράφει: «Η αστυνομία κάνει έξωση στην έδρα της δημόσιας τηλεόρασης που είχε καταληφθεί από τους υπαλλήλους». Παρόμοιος ο τίτλος και στην El periodico: «Η ελληνική αστυνομία κάνει έξωση στην έδρα της δημόσιας τηλεόρασης , που είχε καταληφθεί από τους εργαζομένους». Το ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι Telesurtv μετέδωσε: «Η αστυνομία κάνει έξωση στους εργαζομένους που έχουν καταλάβει την έδρα της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης» και η ηλεκτρονική έκδοση του El universal αναφέρει: «Κάνουν έξωση στους εργαζομένους που έχουν κάνει κατάληψη σε παλιά βάση της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης».

Λ.Χ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ