Αρχειο

Δεν υπάρχουν πυρήνες ΧΑ στην ΕΛΑΣ

Αλλά βρέθηκαν αστυνομικοί που συνδέονται

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοσιοποιήθηκε η έκθεση από την έρευνα για πιθανή σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας με την Χρυσή Αυγή. Η έρευνα είχε ξεκινήσει στις 24 Σεπτεμβρίου και το συμπέρασμα της αναφέρει ότι δεν υπάρχουν εντός της ΕΛΑΣ συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό. Ούτε συγκροτούνται «πυρήνες» ή «φράξιες» ή «παρασυνταγματικοί πόλοι» στην Ελληνική Αστυνομία.

Στο διάστημα που πραγματοποιήθηκε η έρευνα ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, 2 λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες, 1 γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 σπίτια, 30 οχήματα και 2 σκάφη.

Συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί από τους οποίους οι 10 συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τη Χρυσή Αυγή, ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες, ενώ κατασχέθηκαν, πλήθος όπλων, 287.000 ευρώ, πλήθος ειδών επικοινωνίας, ναρκωτικά και είδη λαθρεμπορίου - παρεμπορίου.

Ένα σκέλος της έρευνας ήταν και η «ακραία αστυνομική συμπεριφορά». Συνολικά καταγράφηκαν 142 υποθέσεις από τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, το Συνήγορο του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, οι 71 εκ των οποίων διενεργήθηκαν αυτοτελώς από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που εξιχνίασε το 85%.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται 203 αστυνομικοί σε «ακραίες συμπεριφορές» εκ των οποίων οι 118 ως υπαίτιοι (δόλος, αμέλεια) και οι 85 για σύμπραξη σε ακραία συμπεριφορά.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα της έρευνας ο Νίκος Δένδιας τόνισε «ως Πολιτεία είχαμε χρέος να μην επιτρέψουμε να παραμείνει οιαδήποτε σκιά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, απέναντι στους οποίους μόνο ευγνωμοσύνη μπορεί να αισθάνονται οι έλληνες πολίτες για τις υπηρεσίες που καθημερινά προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο».

Γ.Τ.