Αρχειο

Τι δήλωσαν δυο ξεχωριστοί σημαιοφόροι

Ο Νιγηριανός Αζάια του Αγ. Παντελεήμονα και ο τυφλός Νίκος της Λέσβου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δεν ξέρω πως αισθάνονται οι φίλοι μου, αλλά εγώ ένιωσα πολύ ευτυχισμένος που την κράτησα», δήλωσε ο 12χρονος νιγηριανής καταγωγής, Αζάια, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα και μεγαλώνει στη δύσκολη για όλους γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα. Ο 12χρονος ως πρώτος μαθητής στην τάξη του ήταν σημαιοφόρος στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου της Αθήνας. Οι γονείς του, Πίτερ και Χάνα, κατάγονται από τη Νιγηρία, αλλά το 2000 ήρθαν στην Ελλάδα. Λίγο μετά, γεννήθηκε ο Αζάια και τα αδέρφια του. Η αδερφή του είναι μαθήτρια γυμνασίου και ο μικρότερος αδερφός του πηγαίνει στο νηπιαγωγείο.

Ο Αζάια έγινε αναπόφευκτα το πρόσωπο της ημέρας σε μια εθνική επέτειο που καταδικάζει το φασισμό και το ρατσισμό. Ενώ την ίδια ώρα, τα αγόρια ενός σχολείου στην Κρήτη αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε παρέλαση επειδή η συμμαθήτρια τους και σημαιοφόρος είναι αλβανικής καταγωγής.

Τι δήλωσε ο Αζάια η μητέρα του κι ένας φίλος για την εμπειρία της παρέλασης: 

Στη Λέσβο συγκίνησε ο Νίκος Γκαγκούλης

Ο Νίκος Γκαγκούλης απ’ τη Στύψη, μαθητή της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Πέτρας Λέσβου - τυφλός από μικρή ηλικία - κατάφερε να κερδίσει επάξια τη σημαία του σχολείου του. Ο Νίκος έχει ακολουθήσει τη Θεωρητική Κατεύθυνση και θέλει να σπουδάσει Δημοσιογραφία. Η πάθησή του εντοπίστηκε σε ηλικία τριών ετών και σταδιακά μέχρι τη Β’ τάξη του Δημοτικού έχασε εντελώς την όρασή του. «Έχω αποδεχθεί την κατάσταση και προσπαθώ να συνεχίσω τις σπουδές μου με τη βοήθεια του συστήματος Μπράιγ, αλλά κυρίως των συμμαθητών μου», είπε ο Νίκος Γκαγκούλης. Όσο για το γεγονός ότι κράτησε τη σημαία του σχολείου του, ο 18χρονος τονίζει πως νιώθει ιδιαίτερα περήφανος για αυτό, αν και δε θα αλλάξει κάτι στη σχολική του ζωή ή σε ό,τι έχει να κάνει με τον ενδιαφέρον του για τα μαθήματα.

Λ.Χ.