Αρχειο

Συνεχίζεται η κόντρα Μπουτάρη-Τζιτζικώστα για την παρέλαση

Η ενδεχόμενη παρουσία βουλευτών της ΧΑ διχάζει: «Ή αυτοί ή εγώ» 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του για το ενδεχόμενο παρουσίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην αυριανή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να μην παραστεί. «Βεβαίως και θα πάω», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης σε δημοσιογράφους μετά από τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στην ερώτηση αν θα υπάρχει αν τελικά παραστούν βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση ο κ. Μπουτάρης είπε «θα υπάρχει θέμα. Δεν ξέρω αν θα φύγω εγώ ή θα φύγουν αυτοί».

Η παρέλαση έγινε θέμα όταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας απηύθυνε πρόσκληση προς τους βουλευτές της ΧΑ. «Είναι απαράδεκτη η στάση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν ξέρω αν διορθώνεται τώρα. Θα το σκεφτώ πολύ αν θα πάω στην ίδια εξέδρα με αυτούς τους κυρίους», δήλωσε το Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση Τζιτζικώστα 

«Δεν θα πάρω πίσω την απόφαση», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο Mega και συμπλήρωσε: «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα έκανα το ίδιο, όχι γιατί αυτή είναι η πολιτική μου θέση, αλλά είναι άλλο αυτό που πρέπει να κάνω με το θεσμικό μου ρόλο».

Και χθες έκανε ανακοίνωση η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από τον κύριο Μπουτάρη, ο οποίος πρόσφατα δέχτηκε χορηγία από τη "Χρυσή Αυγή" για την περιβαλλοντική οργάνωση "Αρκτούρος" και αναγκάστηκε να την επιστρέψει μόνο όταν έγινε αποδέκτης της κατακραυγής της κοινής γνώμης και των συμπολιτών μας»: ήταν η απάντηση της περιφέρειας.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κ. Τζιτζικώστα να ανακαλέσει την πρόσκληση στους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου κάνει λόγο για «οδυνηρή έκπληξη» και αγανάκτηση από πλευράς του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόσκληση. «Ο περιφερειάρχης φαίνεται δεν έχει ενημερωθεί πως η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστεί από τις ανακριτικές αρχές ως εγκληματική οργάνωση, ότι η ηγεσία της έχει προφυλακιστεί εξαιτίας αυτού, ότι έχει ως σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού και την εγκαθίδρυση ναζιστικού καθεστώτος» αναφέρεται σχετικά.

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία χαρακτήρισε την πρόκληση «ατόπημα και πρόκληση. «Αποτελεί σοβαρό ατόπημα και πρόκληση η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, να προσκαλέσει εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και τιμής του αντιφασιστικού αγώνα των Ελλήνων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και γνωστοποιείται επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετάχει στην παρέλαση.

Σε ανακοίνωση της η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε ως εξής στις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος».

Λ.Χ.