Αρχειο

Αντικατασκοπική πρόταση ετοιμάζει η Μέρκελ

Τόσο για τις χώρες της ΕΕ όσο και για τις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52432-106847.jpg

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε μια «συμφωνία κατά της κατασκοπείας» παρόμοια με αυτή που ζητούν η Γερμανία και η Γαλλία από τις ΗΠΑ βάσει των ισχυρισμών ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις συνομιλίες της.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Μέρκελ έχει ήδη θέσει μια τέτοια πρόταση στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι καταγγελίες ότι η NSA είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες γαλλικά αρχεία τηλεπικοινωνιών και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ, έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών της στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Μέρκελ απαίτησε από την Ουάσινγκτον να υπάρξει μια «αντικατασκοπική» συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι το τέλος του 2013, προσθέτοντας ότι ανέμενε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να αναλάβει δράση και όχι να εκφράζει τις απολογίες του.

Γ.Δ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ