Ο καλλιτέχνης και ερευνητής Nickolay Lamm προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό μέσα από ένα φωτογραφικό project που πραγματοποίησε μετά από έρευνες σε οφθαλμολογικές κλινικές ζώων, καθώς και με συζητήσεις με καθηγητές πανεπιστημίου Οφθαλμολογίας. Η συλλογή αυτή αναδεικνύει τις διαφορές στην όραση της γάτας και του ανθρώπου. Το πάνω μέρος της κάθε φωτογραφίας παρουσιάζει τον κόσμο όπως τον βλέπουμε εμείς και το κάτω τον «γατίσιο».
Κατά την διάρκεια της έρευνάς του, ο καλλιτέχνης ανακάλυψε πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες σχετικά με την όραση των αιλουροειδών. Οι γάτες μπορούν να δουν 6-8 φορές καλύτερα στο σκοτάδι, απ’ ό,τι ο άνθρωπος, πράγμα που προσπαθεί να δείξει με τις νυχτερινές λήψεις. Έχουν μεγαλύτερο οπτικό πεδίο (200 μοίρες, ενώ ο άνθρωπος 180). Εξαιτίας των διαφορετικών τύπων κυττάρων που έχουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, δεν μπορούν να αντιληφθούν καλά τα χρώματα και εντοπίζουν μόνο φωτεινότητα και αποχρώσεις του γκρι. Δεν έχουν τόσο καλή μακρινή όραση όσο ο άνθρωπος, βλέπουν ωστόσο πολύ καλά κοντά, πράγμα που τις εξυπηρετεί να αιχμαλωτίσουν το θήραμα τους. Επιπλέον, τα αιλουροειδή, ενώ έχουν την ικανότητα να παρακολουθούν οπτικά κινήσεις με μεγάλη ταχύτητα, δεν μπορούν να αντιληφθούν καλά την αργή κίνηση, με αποτέλεσμα όταν κάτι κινείται πολύ αργά, στα μάτια τους είναι σαν να μη κινείται καθόλου.
Ο Nickolay Lamm, καλλιτέχνης και ερευνητής, έχει κάνει και στο παρελθόν πολλές έρευνες και projects σχετικά με θέματα της όρασης, καθώς και σχετικά με τα ζώα. Περισσότερες πληροφορίες για αυτόν μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του.