Αρχειο

Πιο ακριβά από σήμερα τα φάρμακα

Για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ακριβότερη είναι από σήμερα η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ όταν επιλέγουν να αγοράσουν πρωτότυπα και όχι γενόσημα φάρμακα, καθώς θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Μέχρι και σήμερα, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δυο συμμετοχές εφόσον το φάρμακο που επέλεγαν είχε τιμή μεγαλύτερη από την ασφαλιστική τιμή. Στην περίπτωση δηλαδή που η λιανική τιμή ήταν ίδια με την ασφαλιστική, ο ασθενής πλήρωνε 25% συμμετοχή, εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο, πλήρωνε το 25% της συμμετοχής του και επιπλέον 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής τιμής, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ. Τώρα, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ-ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.

Η αύξηση αυτή αφορά μόνο στα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο. Στα γενόσημα ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντιδρά έντονα στον νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα και κάνει λόγο για ασθενείς δυο ταχυτήτων.

Γ.Σ.