Αρχειο

Δύο κατηγορούμενοι για Marfin – Ιανό

Φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύο άτομα θα παραπεμφθούν σε δίκη κατηγορούμενοι ως φυσικοί αυτουργοί των επιθέσεων σε Marfin και Ιανό τον Μάιο του 2010, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι στην τράπεζα, μία εκ των οποίων ήταν έγκυος. Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Real News, δράστης της επίθεσης στη Marfin φέρεται να είναι ο Θ.Σ. και στον Ιανό ο Π.Α.

Όσον αφορά στον πρώτο, το βούλευμα υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενήργησε μαζί με δύο ακόμα δράστες με ανθρωποκτόνο δόλο και πρόθεση («...ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου... και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ.Σ. εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό - βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της...»).

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο κατηγορούμενος μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες είχε πρόθεση όχι μόνο να σκοτώσει τους τρεις αλλά και τους «ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διώροφου κτιρίου», δηλαδή 24 άτομα.

Για την περίπτωση του Ιανού, ο Π.Α. βαρύνεται με τα αδικήματα της «απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι επιθέσεις ήταν σχεδιασμένες βήμα προς βήμα και υπήρχε ολόκληρη ομάδα που εκτελούσε το σχέδιο εφοδιασμένη με ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και σακίδια ωμοπλάτης, ενώ συντονίστηκαν στο περίπου μέσο της Σταδίου, σε συνάντησή τους. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην κυνικότητα των δραστών, οι οποίοι απάντησαν στις προτροπές των υπαλλήλων της τράπεζας, λέγοντας: «Να καείτε μ...να, να καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε».

Να σημειωθεί ότι το 2010 ο Θ.Σ. στην ανακριτική του απολογία εμφάνισε φωτογραφίες στις οποίες ο δράστης που έκαψε τη Marfin φορά διαφορετικά ρούχα από εκείνον, ενώ υποστήριξε ότι βρισκόταν στην Ομόνοια εκείνη την ώρα. Ωστόσο, οι δικαστές φέρονται να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο «καθόσον εκ των ενόρκων καταθέσεων αστυνομικών οργάνων, αλλά και εκ της κοινής πείρας και λογικής, πρόσωπα που έχουν προαποφασίσει σε τέτοιου είδους συναθροίσεις να προβούν σε διακεκριμένες φθορές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας με κίνδυνο προσώπων και πραγμάτων, λαμβάνουν μέτρα προφυλάξεως κατά της συλλήψεως και της αναγνωρίσεώς τους, όπως η αλλαγή ενδυμάτων...».

Τ.Σ.