Αρχειο

40 μετασεισμοί στην Κρήτη

Ο μεγαλύτερος 3,8 Ρίχτερ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51289-104909.jpg

Στο μεγάλο εστιακό βάθος του χθεσινού σεισμού 6,3 Ρίχτερ δυτικά των Χανίων, που φτάνει τα 60 χιλιόμετρα, οφείλεται το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ούτε πολλοί ούτε ισχυροί μετασεισμοί. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος ενός σεισμού, τόσο πιο μακριά επεκτείνεται - εξαπλώνεται το κύμα και τόσο μικρότερους και λιγότερους μετασεισμούς προκαλεί.

Πάντως, από χθες μέχρι και τις 11 το πρωί καταγράφηκαν περίπου 40 μετασεισμοί, ο πιο δυνατός από τους οποίους ήταν 3,8 Ρίχτερ. Όσον αφορά την περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο βρίσκεται στο λεγόμενο «Ελληνικό Τόξο» όπου συγκρούονται οι δύο τεκτονικές πλάτες της Ευρασίας και της Αφρικής. Το τόξο αυτό ξεκινά από τη Λευκάδα, διασχίζει τα νησιά του Ιουνίου, διαπερνά τη δυτική Πελοπόννησο, εκτείνεται στον νότιο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και ανεβαίνει ανάμεσα από τα Δωδεκάνησα. Στην ίδια περιοχή έχουν καταγραφεί αρκετά δυνατοί σεισμοί τον 20ό αιώνα, ενώ το 365 μ.Χ. ένας σεισμός 8,2 Ρίχτερ προκάλεσε το μεγαλύτερο τσουνάμι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είπε, ακόμη, δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση από την περιοχή. Αντιθέτως, οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις αρχικά 9από τις 20 Μαΐου) από την περιοχή του Αιγαίου και στη συνέχεια από το ρήγμα της Αταλάντης, στη Λαμία. Σε ό,τι αφορά το χθεσινό σεισμό στα Χανιά, οι σεισμολόγοι σημειώνουν ότι κάθε ώρα που περνά απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού, ενώ στο 48ωρο θα υπάρχει εικόνα άμβλυνσης της κατάστασης.

Τ.Σ.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ