Αρχειο

Μετρούν ζημιές στην Κρήτη

Μετά το σφοδρό σεισμό 6,3 βαθμών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51273-104891.jpg

Τις ζημιές μετρούν οι κάτοικοι και οι αρχές στην Κρήτη έπειτα από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου μετά τις 4 το μεσημέρι. Η σεισμική δόνηση εντάσεως 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε παντού αισθητή με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης ήταν σε απόσταση 39 χιλιόμετρα νοτίως και νοτιοανατολικώς των Αντικυθήρων ή 274 χιλιόμετρα νοτίως της Αθήνας.

Ο σεισμός προκάλεσε μικρές ζημιές κυρίως σε κτίρια μεγάλης ηλικίας στην παλαιά πόλη των Χανίων, ενώ μικρές υλικές ζημιές καταγράφηκαν σε σπίτια και σε σούπερ μάρκετ, όπου εμπορεύματα έπεσαν από τα ράφια. Χιλιάδες πάντως κάτοικοι του νησιού, ιδιαίτερα στη δυτική Κρήτη, πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους και από καταστήματα καθώς ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Συναγερμοί από κτίρια και αυτοκίνητα ηχούσαν ασταμάτητα. Όπως μετέδωσε μάλιστα το Cretalive, ένας ηλικιωμένος πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στον 1ο όροφο, χωρίς να τραυματιστεί. Σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν μικρής έκτασης κατολισθήσεις πάνω στα οδοστρώματα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Από πτώση βράχων στην επαρχιακή οδό Χανίων - Θερίσου υπέστη ζημιά μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη νότια Ελλάδα, τις Κυκλάδες μέχρι και στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Αναστάτωση προκλήθηκε και στην Πελοπόννησο, ιδίως στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας χωρίς όμως να καταγραφούν ζημιές. Μετά το σεισμό, οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν τρεις μετασεισμούς μικρότερου μεγέθους.

Από τις 5 το απόγευμα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το νομαρχιακό συντονιστικό όργανο εκτάκτων αναγκών , ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης έχει δοθεί εντολή σε όλους τους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας των δήμων να αναφέρουν την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την περιφέρεια τους και τυχόν προβλήματα.

Μέχρι και αργά το απόγευμα είχε αναφερθεί πτώση βράχου στον επαρχιακό δρόμο Χανιά - Θέρισο που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές το οδόστρωμα και μέρος του δικτύου άρδευσης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης.

Ο σεισμός προκάλεσε ανησυχία και στους ξένους τουρίστες που βρίσκονται στα Χανιά και πολλοί ξενοδόχοι επικοινωνούσαν με τις Αρχές προκειμένου να λάβουν πληροφορίες και οδηγίες.

Δ.Κ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ