Αρχειο

Οι διασημότεροι συγγραφείς του κόσμου στο twitter

Τι τουιτάρουν η Άτγουντ, ο Κοέλιο, ο Ρούσντι;

Κωνσταντίνος Τζήκας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Και οι παγκόσμιας κλάσης συγγραφείς βρίσκουν χρόνο να τουιτάρουν – γραφή, άλλωστε, δεν είναι και αυτό; Εδώ έχει λανσαριστεί ολόκληρο είδος βραχείας λογοτεχνίας βασισμένο στη λογική των tweets. Μερικοί από τους διασημότερους συγγραφείς του πλανήτη έχουν λογαριασμό στο twitter και φροντίζουν, συχνά πυκνά, να τιτιβίζουν τις σκέψεις τους. Η πρόσφατη βράβευση της 82χρονης Καναδής Άλις Μάνρο με Νομπέλ Λογοτεχνίας πρωταγωνίστησε στα tweets των συναδέλφων της. Και αν η ίδια η Μάνρο δεν έχει twitter – παρότι είχε κυκλοφορήσει αναληθής φήμη για κάτι τέτοιο πριν λίγους μήνες – , οι συνάδελφοί της έσπευσαν να το σχολιάσουν στις δικές τους σελίδες.

Ο 49χρονος Μπρετ Ίστον Έλις είναι εξαιρετικά ενεργός και πάντα προβοκατόρικος (και) στο twitter, σχολιάζοντας συχνά πυκνά ταινίες που έχει δει, βιβλία που έχει διαβάσει και τον πολύ νεότερο εραστή του (συνήθως τον αποκαλεί απλά «το 26χρονο»). Επίσης, συνήθως παθαίνει εμμονή με ένα θέμα και παραθέτει δεκάδες tweets στη σειρά γι’αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταινία «Gravity» με τη Σάντρα Μπούλοκ, την οποία ο Έλις χαρακτηρίζει «εντελώς βαρετή» και την πιο «υπερτιμημένη ταινία της χρονιάς», και το μόνο που κρατάει από την ταινία είναι πως «ίσως δεν πρέπει να επιτρέπονται γκόμενες στο διάστημα». Αίσθηση προκαλούν και τα δηλητηριώδη tweets του για τη βράβευση της Μάνρο και τα Νομπέλ ως θεσμό: «Η Άλις Μάνρο ανέκαθεν ήταν υπερτιμημένη συγγραφέας και τώρα που πήρε το Νομπέλ θα είναι για πάντα. Τα Νομπέλ είναι μια γελοιότητα εδώ και πολύ καιρό...»

image


Η 75χρονη Τζόις Κάρολ Όουτς, γνωστή γραφομανής με εκατοντάδες βιβλία στην εργογραφία της, συγχαίρει τη Μάνρο για τη βράβευση, χωρίς ίχνος πικρίας – άσχετα αν η ίδια ήταν πιο ψηλά στα φετινά προγνωστικά για το βραβείο. Κατά τα άλλα, προβληματίζεται για την κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής: «Μήπως βιώνουμε τον δεύτερο αμερικανικό Εμφύλιο; Και ξανά για φυλετικούς λόγους; (Αν και λιγότερο ξεκάθαρα αυτή τη φορά.) Εδώ δεν έχουμε συνέλθει από τον πρώτο...» 

image


Η συμπατριώτισσα της Μάνρο, 74χρονη Μάργκαρετ Άτγουντ και επίσης μία από τους συγγραφείς που “παίζουν” τα τελευταία χρόνια στα προγνωστικά για το βραβείο, δηλώνει μία από τις μεγαλύτερες φαν της. Η Άτγουντ, μετά την ανακοίνωση της βράβευσης, έγραψε και άρθρο στον Guardian όπου υπερασπίζεται την εκλογή της Μάνρο. Στο twitter της κάνει και μια χιουμοριστική απεύθυνση στη φίλη της: «Όλοι μου τηλεφωνούν και μου ζητάνε να γράψω ένα κομμάτι για την Άλις! (Άλις, βγες από την κρυψώνα σου και σήκωσε το τηλέφωνο!)» 

image


Ο 66χρονος Βραζιλιάνος Πάουλο Κοέλιο τουιτάρει τσιτάτα αντάξια της φήμης και των βιβλίων του. Ένα από τα πιο πρόσφατα: «Οι εχθροί είναι στην πραγματικότητα μπερδεμένοι θαυμαστές που δεν καταλαβαίνουν γιατί οι άνθρωποι σε αγαπάνε». Επίσης, καμαρώνει που η σελίδα του βιβλίου του «Ο Αλχημιστής» στο Amazon αριθμεί πλέον πάνω από 2.700 reviews από χρήστες.

image


Ο Σκοτσέζος των αστυνομικών, Ίαν Ράνκιν, είναι πιο αυτοσαρκαστικός.  Στο twitter του, δεν έχει για κεντρική φωτό το πρόσωπό του, αλλά μια μπίρα, και δηλώνει, άλλωστε, εκτός από συγγραφέας αστυνομικών, και «λάτρης της μπίρας και της ροκ». Μεταξύ άλλων, σε πρόσφατα tweets του γράφει: «Γράφω ένα άρθρο για μια εφημερίδα. Σκληρή δουλειά, γι’αυτό μάλλον το κάνω τόσο σπάνια...», καθώς και «Θα επισκεφτώ ένα παλιό συμμαθητή μου σήμερα, να παίξουμε μουσική και να φάμε κάρι. Και αλκοόλ, μάλλον...» 


Ο 66χρονος Σάλμαν Ρούσντι συγχαίρει και αυτός τη Μάνρο. Σε άλλο tweet, πάλι, προς επίρρωση της φήμης του, αναφέρει: «Μόλις υπέγραψα 950 αντίτυπα σε 55 λεπτά. Το δεξί μου χέρι... δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο»

image


Η «δική» μας, Βικτόρια Χίσλοπ, ετοιμάζεται για το event «Greece is the word», που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 19 Οκτωβρίου, αφιερωμένο στις τέχνες και τα γράμματα της Ελλάδας. Σε πρόσφατο tweet της εξαίρει τη σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου, που μεγαλουργεί στο Λονδίνο εδώ και αρκετά χρόνια:

image