Αρχειο

«Ευτυχείτε». Έρχεται το κρουαζιερόπλοιο Europa 2

Ο δήμος Οινουσσών επέβαλε ενδυματολογικό κώδικα στους κατοίκους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενδυματολογικό κώδικα και κανόνες συμπεριφοράς έθεσε ο δήμος Οινουσσών στους κατοίκους του νησιού για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Europa 2 και των εκατοντάδων Γερμανών τουριστών που μεταφέρει, ζητώντας μεταξύ άλλων, να εμφανιστούν ευπρεπώς ενδεδυμένοι, να ξυριστούν και να μην ξεχνούν να χαμογελούν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία, η πρώτη «δοκιμαστική επίσκεψη» του κρουαζιερόπλοιου που έφτανε την Τρίτη στο νησί ήταν και η αφορμή μιας δισέλιδης ανακοίνωσης του δήμου, η οποία προκάλεσε μαζικό διαδικτυακό σχολιασμό. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η επίσκεψη του κρουαζιερόπλοιου αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για το νησί και ζητείται από τους πολίτες να φροντίσουν αρχικά για την καθαριότητα «όλου του νησιού γενικώς», συμβάλλοντας «στην αποκομιδή σκουπιδιών, πεταμένων αντικειμένων και μπαζών, που δημιουργούν άσχημη εικόνα και αποτρέπουν τον τουρίστα να ξανάρθει».

Σε ξεχωριστή παράγραφο με τίτλο «Εμφάνισις προσώπων και υπηρεσιών», ο δήμος κάλεσε τους νησιώτες να έχουν επιμελημένη εμφάνιση, εξηγώντας ότι πρέπει να είναι «ξυρισμένοι, καθαροί και ευπρεπώς ενδεδυμένοι», υπογραμμίζοντας λέξεις-κλειδιά όπως «Χαμόγελο. Καλημέρα. Φιλοξενία. Εξυπηρέτησις. Προθυμία. Ζεστασιά». Το κείμενο εστίασε ξανά στο ίδιο το νησί, το οποίο «πρέπει να δώσει την εικόνα ενός ζωντανού και περιποιημένου χωριού, με παρουσία ανθρώπων, παιδιών. Όχι ‘νεκρόπολις’. Όχι ‘νεκροταφείο’. Όχι ‘ερημούπολις’», ενώ κατέληγε ότι τους επιβάτες θα υποδεχόταν επιτροπή με προσωπικό του δήμου, δημοτικούς συμβούλους και ιδιώτες, προκειμένου να τους ξεναγήσουν στις ομορφιές του νησιού. «Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας δεν είναι κάτι που θα έλθει εξ΄ ουρανού. Δημιουργείται. Και πρέπει όλοι μας να εργαστούμε γι΄ αυτό, να βάλουμε το λιθαράκι μας. Όχι να περιμένουμε τα πάντα από υπουργούς και δημάρχους», υποστηρίζει ο δήμαρχος Οινουσσών, Ευάγγελος Αγγελάκος. «Το στοίχημα είναι να κάνεις καλή εντύπωση, γιατί κάθε τουρίστας που φεύγει ικανοποιημένος, στέλνει πίσω 20 ανθρώπους», επισήμανε ο δήμαρχος.

Γ.Σ.