Αρχειο

Νέα δημοσκόπηση: Μεγαλύτερη πτώση της Χρυσής Αυγής

Από την VPRC - προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυκλοφόρησε νέα δημοσκόπηση που δείχνει -όπως και οι δύο προηγούμενες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα-  μεγάλη πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Μόνο που εδώ η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς έχουν μεσολαβήσει και οι προφυλακίσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Στην δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η VPRC για λογαριασμό του Rizopoulos Post, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται να χάνει 6 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013. Στην ίδια κατηγορία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει προβάδισμα μισή μονάδα σε σχέση με τη ΝΔ.

Στο σημείωμα της δημοσκόπησης, η VPRC αναφέρει μεταξύ άλλων

  • Παρά την πτώση η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να αποτελεί ένα συμπαγή πολιτικό και εκλογικό πόλο. Επισημαίνεται ότι το 16% της κοινής γνώμης δεν έχει πεισθεί ότι η Χ.Α. αποτελεί μια εγκληματική οργάνωση.
  • Η πτώση της Χρυσής Αυγής ενισχύει την ΝΔ όχι όμως καταλυτικά. Οι όποιες διαρροές της ΧΑ κατευθύνονται σε πολλές πλευρές και όχι συστηματικά σε μία
  • Το ζοφερό κοινωνικό και οικονομικό κλίμα έχει το αποτέλεσμα να ενισχύει δραματικά την «τάση άρνησης δήλωσης ψήφου» στις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό έχει ως συστηματική συνέπεια, τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ) να εμφανίζονται «περισσότερο ενισχυμένα» απ΄ότι πιθανόν θα συμβεί σε συνθήκες πραγματικών εκλογών. Μια μικρή γεύση γι’αυτό δείχνουν οι «συσπειρώσεις» τους, που είναι γενικά πολύ μικρές (κυρίως ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ).

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά γραφήματα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Γ.Τ.