Αρχειο

Εκλογικός θρίαμβος Μέρκελ

Συμφωνούν τα ΜΜΕ εντός κι εκτός Γερμανίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Αυτοδυναμία; Η Μέρκελ κέρδισε άνετα την επανεκλογή της», γράφει στην ιστοσελίδα του το Spiegel αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι είναι νωρίς να προβλέψει κανείς ποιο θα είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας. Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutsche Welle κάνει λόγο για «Εκλογικό θρίαμβο της Μέρκελ. Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών δίνουν σημαντικό προβάδισμα στην Μέρκελ».

Κυριαρχία της καγκελαρίου στις εκλογές δίνει η Die Welt μετά τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στις γερμανικές εκλογές. Οι Χριστιανοδημοκράτες σύμφωνα με την εφημερίδα μπορούν να βελτιώσουν το ποσοστό τους από το 33,8 % των προηγούμενων εκλογών στο 40 %. Εκλογικό θρίλερ αναμένεται όμως με τους φιλελεύθερους. Μέχρι στιγμής το κόμμα του FDP λαμβάνει 4,7 %, γεγονός που σημαίνει πως δεν μπαίνει στην γερμανική βουλή.

«Θρίαμβος για την Μέρκελ. Εκλογικό θρίλερ για το κόμμα των Φιλελευθέρων και το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία», αναφέρει η εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung. Και το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD τονίζει πως η Άνγκελα Μέρκελ κερδίζει με άνεση μία τρίτη θητεία στην θέση της καγκελαρίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών συγκεντρώνει 42 %. Η Μέρκελ όμως θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς με τα ίσως τώρα δεδομένα το κόμμα του FDP συγκεντρώνει μόλις 4,7 % και μένει εκτός Βουλής. Σταθερότητα για τους πράσινους και το κόμμα της αριστεράς.

«Η Μέρκελ πανηγυρίζει μετά τις εκλογές» είναι ο τίτλος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού BBC. Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg εκτιμά ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη από το 1990 όταν ο Χριστιανοδημοκράτης Χέλμουτ Κολ είχε αναδειχθεί νικητής της ενοποιημένης Γερμανίας. «Η Μέρκελ φτάνει θριαμβευτικά στη νίκη» είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. «Σε τροχιά για τρίτη θητεία η Μέρκελ» είναι ο τίτλος των New York Times.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεχάρη την καγκελάριο για την επανεκλογή της. «Συγχαίρω την κ. Μέρκελ. Με χαρά περιμένω να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία» ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι στο Twitter.

Λ.Χ.