Αρχειο

Μέχρι εδώ!

Ρεπορτάζ της A.V. από το Κερατσίνι 

Γιάννης Τσάκαλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Παναγή Τσαλδάρη και Ξάνθου, στον τόπο της δολοφονίας του 34χρονου ράπερ, Παύλου Φύσσα, με τον δράστη να φέρεται ως ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής. Τριαντάφυλλα στον τόπο της επίθεσης και το μήνυμα «Σας έδωσαν 15% και κάνατε φόνο». Η A.V. ήταν στο Κεραστσίνι. 


n

n

n

n

n

n

n

n

n

n


n

19.40 Φωτιές σε κάδους. Εκατοντάδες διαδηλωτές – έτοιμοι για όλα – πετούν πέτρες. Και γενικώς τα ΜΑΤ φαίνεται να μην αντιδρούν προς το παρόν. Σταμάτησαν τα καπνογόνα. Και η αστυνομία περιμένει. Ακούσαμε δύο διμοιρίες των ΜΑΤ να ζητούν βοήθεια.

19.10 Επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Αστυνομικός έκανε χειρονομία σε διαδηλωτές, οι οποίοι έπεσαν πάνω του να τον δείρουν. Στα πηγαδάκια οι διαδηλωτές λένε ότι υπάρχει περίπτωση η πορεία να καταλήξει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

n

n

n

n

18.30 Η πορεία ξεκινάει τώρα. Περισσότεροι από 2000 πολίτες πορεύονται για να τιμήσουν τον Παύλο Φύσσα αδιαφορώντας για το πού θα καταλήξει η πορεία. Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Κερατσινίου-Δραπετσώνας ανακοίνωσε: «Η ανοχή σημαίνει συνενοχή. Η σιωπή και ο φόβος τούς γιγαντώνει. Στην πόλη της εργατιάς και της προσφυγιάς οι φασιστές δολοφόνοι δεν έχουν θέση. Ως εδώ».

image

18.00 Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εμφανίστηκε στον τόπο της δολοφονίας και ο κόσμος τον υποδέχθηκε με υβριστικά συνθήματα. Ο Πάνος Καμμένος εκδιώχθηκε και αποχώρησε. Με μαδέρια και ό,τι έβρισκαν μπροστά τους ορισμένοι πολίτες επιτέθηκαν κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο Πάνος Καμμένος. Η πόρτα του αυτοκινήτου βούλιαξε. Γλίτωσε από την οργή του κόσμου κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

image

17.45 Εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων του Κερατσινίου αλλά και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφωνούν ομιλίες. «Οι φασίστες δολοφονούν αγωνιστές. Να τσακίσουμε τα μαντρόσκυλα του συστήματος. Ήταν θέμα χρόνου. Η ναζιστική οργάνωση δολοφόνησε αγωνιστή», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι ανακοινώσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

image

Παράλληλα ο κόσμος φωνάζει αντιναζιστικά συνθήματα. Κυρίαρχο σύνθημα είναι το «Ο λαός δεν ξεχνά. Κρεμάλες στους φασίστες». Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι από διακριτική έως ανύπαρκτη. Αναζητώντας την οδό Παναγή Τσαλδάρη ζητήσαμε οδηγίες από έναν οδηγό λεωφορείο, ο οποίος μας είπε: «Ακολουθήστε με. Όλοι εκεί κατεβαίνουμε».

image

image

 17.30 Μεγάλη μοτοπορεία με τουλάχιστον 50 δίκυκλα και κόκκινες σημαίες κατευθύνεται προς το Κερατσίνι.

image

Δηλώσεις από την πορεία

«Ντροπή! Δεν είναι όλοι οι φασίστες. Δεν μπορεί θα αλλάξουν τα πράγματα. Θα πάνε καλά. Ντροπή», Κώστας ετών 55.

image

«Ο καθένας μπορεί να έχει το κόμμα του αλλά αυτό ξεπερνά τα όρια», λέει η Μαρία 40 ετών και συμπληρώνει, «Χάθηκε ένα παιδί από μαλακία. Ό,τι και να γίνει τώρα δεν θα είναι παράλογο».

image

image

Ο Βασίλης 20 ετών: «Θεωρώ τη Χρυσή Αυγή εκτός νόμου παρόλο που βρίσκει τρόπο να καλύπτεται πάντα. Η κρίση και η αγανάκτηση έχει κάνει τον κόσμο να μην έχει εμπιστοσύνη σε νόμους και αστυνομία. Η Χρυσή Αυγή είναι μια συμπαγής αγέλη και δυστυχώς για αυτόν την ακολουθούν».

image

«Δεν ξέω τι να πω. Στα κάγκελα», είπε λακωνικά μια παρέα 40άρηδων.

image

 

image

 

image

image

image

image

image

image

(Φωτογραφίες: Γιάννης Τσάκαλος, Λουκία Μητσάκου)