Αρχειο

Καμίνης στο συνέδριο της Herald Tribune

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημάρχου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της International Herald Tribune με τη στήριξη της «Καθημερινής» και με θεματικό τίτλο «Δημοκρατία υπό πίεση». Στο συνέδριο μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος μίλησε για «απάντηση της Αθήνας» μέσω αναζήτησης μεγάλων συναινέσεων για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, απομόνωση των άκρων και συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν και στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοκρατία.

Αποσπάσματα της ομιλίας Καμίνη

«Πολλοί θα συμφωνήσουν ότι η συγκεκριμένη κρίση αντιπροσώπευσης είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όταν η δημοκρατία μας είχε εκπέσει σε μια ανούσια υπόσχεση αέναης ευημερίας, χωρίς να υπερασπιζόμαστε εμπράκτως και με συνέπεια την ουσία της, τα μεγάλα της διακυβεύματα. Έτσι, μόλις ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, ήμασταν έτοιμοι να υπερασπιστούμε μόνο την υπόσχεση και όχι το διακύβευμα. Γι' αυτό και αφήσαμε ανοιχτό το πεδίο στη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Θα πει κάποιος ότι αυτές είναι θεωρητικές διαπιστώσεις. Θ' απαντήσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι θέσεις πολιτικές, που μπορούν να αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα ενός "οδικού χάρτη" εξόδου από τη σημερινή κατάσταση».

«Από την αρχή της θητείας μας, ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα στον Δήμο της Αθήνας. Εγχείρημα που δεν περιορίζεται στα όρια μιας οικονομικής εξυγίανσης, αλλά συγκροτεί μια πολιτική πρόταση για την αναγέννηση αυτής της μεγάλης και ιστορικής πόλης, που σήμερα φέρει εμφανή τα τραύματά της. Οικονομική εξυγίανση, διοικητική μεταρρύθμιση με έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κοινωνική πολιτική για τη στήριξη των απόρων και νεόπτωχων. Ανάπτυξη του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας. Διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου και στις συναλλαγές του με τον πολίτη. Σε διάστημα λιγότερο από τρία χρόνια έχουμε ρίξει τα θεμέλια για τον νέο Δήμο και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

«Ζούμε σε μια χώρα, στην οποία έχουν εκλείψει οι βεβαιότητες και όπου τα ερωτήματα που τίθενται είναι περισσότερα από τις διαθέσιμες απαντήσεις. Τις απαντήσεις στο πλήθος αυτών των ερωτημάτων, που θέτει η κοινωνία των πολιτών, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, αλλά σήμερα πια και οι πολίτες της Ευρώπης στο σύνολό τους, σε αυτά προσπαθούμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση, μέσα από ένα έμπρακτο παράδειγμα του πώς ασκείται η δημοκρατική εξουσία στα δύσκολα, σε συνθήκες ολόπλευρης κρίσης. Η απάντηση της Αθήνας είναι: αναζήτηση μεγάλων συναινέσεων για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, απομόνωση των άκρων και συνεργασίες με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν και στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοκρατία. Γιατί η βία δεν απομονώνεται με ευχές, αλλά με δράσεις και καθαρές πολιτικές».

Λ.Χ.