Αρχειο

Γερμανοί διαδηλωτές

Και ένα φωτορεπορτάζ από το συλλαλητήριο

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49145-100962.JPG

Το σημερινό συλλαλητήριο είχε εντυπωσιακή συμμετοχή. Από μεγάλο κομμάτι της ΟΛΜΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, υπαλλήλους νοσοκομείων, διοικητικούς από ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, νεολαίες κομμάτων και 13 Γερμανούς διαδηλωτές.

Ήταν 13 άνθρωποι από 20-30 ετών, μέλη της νεολαίας του μεγάλου εργατικού συνδικάτου ver.di*. Είχαν αναρτήσει το πανό τους μπροστά από ένα ΚΑΦΑΟ, γωνία Πανεπιστημίου και Χαρ. Τρικούπη. Μερικοί κρατούσαν το πανό τους (περήφανα) και πάντα σε κατάσταση που να διαβάζεται το αναγραφόμενο στην αγγλική γλώσσα: «United we stand!» (Είμαστε ενωμένοι!).

n

Μιλάμε με δύο από τα αγόρια της ομάδας που ήρθε από το Αμβούργο για να στηρίξει το συλλαλητήριο των Ελλήνων. «Γνωρίζουμε πολύ καλά» λέει ο Πίτερ «ότι οι Έλληνες δεν ευθύνονται για την κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία ή στη Γαλλία. Αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα και στη Γερμανία και καταλαβαίνουμε τι περνάει ένα μεγάλο κομμάτι των εργατών στη Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ 13 άτομα για να στηρίξουμε την εναντίωσή τους σε μέτρα που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα».

n

Ο Νταν αναφέρεται στο πόσο πολιτισμένοι είναι οι διαδηλωτές και τονίζει ότι περίμενε μεγαλύτερες και πιο βίαιες αντιδράσεις. «Όταν ξεκίνησε η κρίση, περίμενα οι Έλληνες να αντιδράσουν πιο βίαια. Δυστυχώς, αν δεν έρθεις στη χώρα, βλέποντας μόνο τις εικόνες που μεταφέρουν τα ΜΜΕ, δίνεται η εντύπωση ότι καίγεται η Αθήνα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και είμαι σχεδόν περήφανος που βλέπω πολιτισμένη διαμαρτυρία. Επειδή έχουμε έλθει ξανά στην Ελλάδα γνωρίζαμε ότι θα είμαστε ασφαλείς. Είμαστε υπέρ και της απεργίας και των διαδηλώσεων. Ως εκεί».

n

Η Νίκολας και η Λένα τεντώνουν καλύτερα το πανό τους και μου χαμογελούν για μια ακόμη φωτογραφία. Πριν φύγω μου δίνουν και ένα φλάιερ του συνδικάτου και με αποχαιρετούν. Ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελαν να μιλήσουν, ήθελαν να μαθευτεί ότι είναι Γερμανοί και είναι εδώ για να διαδηλώσουν.


n

n

n

n

n

n

n

n


* Το ver.di είναι γερμανικό εργατικό συνδικάτο που αριθμεί πάνω από 2.200.000 μέλη και έχει έδρα στο Βερολίνο. Ιδρύθηκε το 2001 από την ένωση τεσσάρων εργατικών συνδικάτων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ