Αρχειο

Story Doc

Εκπαιδεύοντας νέους στο ντοκιμαντέρ

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Χρυσός Λέοντας που κέρδισε το ντοκιμαντέρ «Sacro Gra» του Τζιανφράνκο Ρόσι στο 70ο Φεστιβάλ Βενετίας έρχεται ως τελευταία απόδειξη πως το ντοκιμαντέρ παίζει ισότιμα με τις ταινίες μυθοπλασίας στο ενδιαφέρον τόσο του κοινού όσο και των φεστιβάλ.

«Εκπαιδεύοντας νέους στο ντοκιμαντέρ» ονομάζεται το πολύ ενδιαφέρον διήμερο σεμινάριο που θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό κινηματογραφικό ινστιτούτο StoryDoc. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, κινηματογραφιστές και σπουδαστές σκηνοθεσίας, θα γίνει στα αγγλικά, ενώ οι διδάσκοντες είναι πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες και πολιτιστικοί ακτιβιστές από τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Παλαιστίνη. Στη διάρκεια των δύο ημερών θα παρουσιαστούν 8 ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, οι οποίες αναλυθούν από τους διδάσκοντες-εμπνευστές κάθε ταινίας.

Συμμετοχή σε προγράμματα του StoryDoc

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για την οργάνωση παραγωγής ντοκιμαντέρ από ομάδες νέων σε δύο προγράμματα του StoryDoc: α) Στο διεθνές πρόγραμμα «The Life of the Οthers - Η Ζωή των Άλλων», που σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα AnnaLindhFoundation έχει στόχο τη δημιουργία ταινιών τεκμηρίωσης από νέους, στις οποίες θα παρουσιάζεται η ζωή των άλλων εθνοτήτων, μειονοτήτων, θρησκευτικών ομάδων που ζουν σε κάθε χώρα στη Νότιο Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική. Και β) στο αθηναϊκό πρόγραμμα «Ο τόπος μου 50 χρόνια πριν, 50 χρόνια μετά», όπου σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ νέοι θα ανακαλύψουν γειτονιές, μνημεία, στέκια, ιστορίες, πρόσωπα και καλλιτεχνικά ρεύματα της Αθήνας από τη δεκαετία του 1960 ή θα διερευνήσουν και θα φανταστούν ποια από όσα βιώνουμε σήμερα πρόκειται να ζήσουν τη δεκαετία του 2060 και με ποιο τρόπο. Οι ταινίες θα προβληθούν στα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου Αθηναίων.

Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν εκπαιδευτικό υλικό, στο οποίο περιλαμβάνονται:

· Τα 6 ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υποτίτλους, από τη σειρά Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ (work in progress), παραγωγής Ινστιτούτου Γκαίτε Αθήνας και υπουργείου Πολιτισμού Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

· Δύο ντοκιμαντέρ παραγωγής του μεταπτυχιακού προγράμματος για εκπαιδευτικούς του ΕΚΠΑ.

· Πρόσβαση σε βιντεοσκοπημένο υλικό με ολόκληρες τις εισηγήσεις του σεμιναρίου.

Οδηγό για τη συγγραφή πρότασης νεανικού ντοκιμαντέρ στο οποίο αναπτύσσεται μια αρχική ιδέα.

· Εγχειρίδιο για τον εντοπισμό θεμάτων, την επιλογή πρωταγωνιστών, την τεχνική της συνέντευξης, της λήψης μαρτυρίας και οδηγίες την ανάπτυξη της πλοκής και του σεναρίου.

· Εκπαιδευτικό υλικό για τη χρήση της κάμερας.

Στις 13 & 14/9, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 16).

Περισσότερες πληροφορίες: www.storydoc.gr/

n