Αρχειο

Το φως των Διδύμων στη Νέα Υόρκη

12η επέτειος από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δώδεκα χρόνια πέρασαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, οι οποίες άλλαξαν πολλά: από την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι την πολιτική των αεροδρομίων σ’ όλο τον κόσμο. Συγγενείς των περίπου 3.000 θυμάτων των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης θα συγκεντρωθούν και φέτος στο Σημείο Μηδέν για να διαβάσουν τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν. Η ίδια τελετή θα πραγματοποιηθεί και στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον.

n

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο τραγουδιστής Μπίλι Τζόελ και αρκετοί πυροσβέστες θα συμμετάσχουν σε πορεία με μοτοσικλέτες στη μνήμη των θυμάτων.

n

Και το σημείο στο οποίο κάποτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι δύο δεσμίδες φωτός θα θυμίσουν το κενό των δύο ουρανοξυστών – σήμα αναφοράς της πόλης.

n

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ θα δηλώσει παρών στις εκδηλώσεις για τελευταία φορά ως δήμαρχος Νέας Υόρκης, καθώς φέτος η θητεία του λήγει.

n

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές ανά την υφήλιο μετά την πικρή εμπειρία της «επετειακής» επίθεσης στο προξενείο της Βεγγάζης πέρυσι.

n

Στην Πενσιλβάνια, θα πραγματοποιηθεί μία 18λεπτη τελετή, με κατάθεση στεφάνων και την ανάγνωση των ονομάτων των 40 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή της πτήσης 93 της Γιουνάιτεντ Ερλάινς κοντά στο Σάνκσβιλ.

n

n

 n

Νέα Υόρκη πριν από 12 χρόνια 

n

Χιλιάδες σημαίες με την αστερόεσσα στη μνήμη των θυμάτων