Αρχειο

Φύλακες άγγελοι

Οι Μάρω Aβράμπου και Δημήτρης Ξενάκης «φωτίζουν» την Πορτογαλία

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
48426-99657.jpg

Προστάτες και φύλακες της βλάστησης, λευκά σαν άγγελοι, ποτιστήρια αιωρούνται πάνω από το γρασίδι. Τη νύχτα ανάβουν, γίνονται πολύχρωμα και από το ράμφος τους ρέει φωτεινό νερό που ποτίζει τα δέντρα. Σε άλλα σημεία της πόλης εσωτερικά αυτοκινήτων κορεσμένα με τεχνητά φυτά και φωτιζόμενα από λυχνίες φθορισμού με φανταχτερά χρώματα φωτίζουν παράξενα τη νύχτα.

n

n

Οι Μάρω Aβράμπου και Δημήτρης Ξενάκης μετατρέπουν ένα βιομηχανικό αντικείμενο (ποτιστήρι, αυτοκίνητο) σε φανάρι, προκαλώντας μας να ταξιδέψουμε τη φαντασία μας σε νέα και απάτητα μονοπάτια. Είναι, επίσης, μια χειρονομία προστασίας για το περιβάλλον μας. Όπως μας λένε οι ίδιοι:

«Η εγκατάσταση "Οι φύλακες άγγελοι" επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των φυτών και των δέντρων είναι δυνατή μόνο με τη συμβολή των τριών φυσικών στοιχείων: φως (ήλιος), νερό και χώμα. Είναι ένας φόρος τιμής για τους κηπουρούς, οι οποίοι εργάζονται ακούραστα για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν τεμάχια φύσης στη ζωή μας και στις πόλεις μας.

Το αυτοκίνητο έχει γίνει ένα στάνταρτ στοιχείο του αστικού τοπίου. Ένα μικρό κλειστό σύμπαν, ένα εσωτερικό σε κίνηση, μια πηγή αμέτρητων πληγών. Το ραδιόφωνο μεταδίδει στο ίδιο λεπτό, τις ανησυχίες σχετικά με τον καύσωνα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ακολουθούμενο από διαφημίσεις για τον κλιματισμό αυτοκινήτων. Χωρίς κανείς να κάνει συνειδητά το σύνδεσμο. Η εγκατάσταση «Φαινόμενο του θερμοκηπίου», τοποθετεί το αντικείμενο-αυτοκίνητο σε μια φανταστική συνέχεια: Θερμοκήπιο και αιτία του ομώνυμου φαινομένου. Το έργο εισβάλλει στο τοπίο, όπως το ίδιο το αυτοκίνητο επιβάλλεται παντού και σε κάθε περίσταση. Η επιλογή των συνθετικών φυτών και του αφύσικου φωτισμού είναι σκόπιμη: είμαστε εδώ στον κόσμο της προσποίησης, του κιτς, της σύγχυσης των αναφορών μας στη «φύση».

n

n

n

n


Info:

Ο Δημήτρης Ξενάκης, εικαστικός, γεννήθηκε το 1964, στο Παρίσι. Σπούδασε εικαστικά στη Σορβόννη. Ασχολείται με εγκαταστάσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, τη γλυπτική και τη φωτογραφία.

Η Μάρω Αβράμπου, εικαστικός και light designer, γεννήθηκε το 1960, στην Αθήνα.

Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα, θεατρολογία και φωτισμούς στο Παρίσι. Δουλεύει με το φως και το χρώμα, σε εγκαταστάσεις καθώς και στο θέατρο και το χορό.

Από το 2005 συνεργάζονται σχεδόν σε μόνιμη βάση, με εγκαταστάσεις σε αστικά και φυσικά τοπία: πόλεις, κήπους, πάρκα, δάση. Έχουν πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχουν συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές σε όλο τον κόσμο (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ιαπωνία, Βραζιλία κ.ά.), σε μουσεία όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Sao Paolo, στα πλαίσια της Μπιενάλε, σε κέντρα σύγχρονης τέχνης όπως το Centre d'Arts et de Nature du Domaine de Chaumont sur Loire, ή σε διεθνείς εικαστικές οργανώσεις όπως η Nuit Blanche στο Παρίσι.

Lumina Festival da Luz, Σεπτέμβριος 13 - 15, 2013, Cascais, Πορτογαλία.

http://www.lumina.pt/pt/home

http://avrabou-xenakis.com

H εγκατάσταση Οι φύλακες άγγελοι έχει παρουσιαστεί σε: Πάρκο Fururoscope, Πουατιέ, Γαλλία, 2012-2014, Neuilly sur Seine, Γαλλία, 2013-2014, Light in Jerusalem, Ισραήλ, 2013

Η εγκατάσταση «Φαινόμενο του θερμοκηπίου» έχει παρουσιαστεί σε: Superflux, στο πλαίσιο της Fête des Lumières, Λυών, Γαλλία, 2005, Territoires Occupés, Corbigny, Γαλλία, 2006, Nuit Blanche, Παρίσι, Γαλλία, 2007, Svetlobna Gverila, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία, 2009

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ