Αρχειο

Δέσμευση ανεξαρτησίας από τον Καμίνη

«Κατέβηκα και θα κατέβω ως ανεξάρτητος»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα σχέδια του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη περί αλλαγής του τρόπου εκλογής δημάρχων - δημοτικών συμβούλων κλήθηκε να σχολιάσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό, ΣΚΑΪ. «Στον πυρήνα αυτής της αντίληψης υπάρχει κάτι σωστό», είπε ο κ. Καμίνης αλλά αμέσως διευκρίνισε, «ότι θα πρέπει να απεμπλακούμε από τους κομματικούς υποψήφιους στην ψήφο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά δεν μπορεί να εκλέγεται ένα δημοτικό συμβούλιο με απλή αναλογική, δηλαδή με ένα κατακερματισμό των δυνάμεων, χωρίς ταυτόχρονα να έχεις διασφαλίσει ότι η δημοτική αρχή ή ο δήμαρχος να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Κάτι τέτοιο απαιτεί αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης του δήμου. Θα πρέπει να δώσεις περισσότερες εξουσίες στο δήμαρχο».

Ο Γιώργος Καμίνης ξεκαθάρισε επίσης ότι θα συμμετέχει και στις επόμενες εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος. «Ευχαριστώ τον κ. Λυκούδη για τη στήριξή του. Το είπε και η κυρία Ρεπούση σε μια άλλη εκπομπή. Εγώ κατέβηκα ως ανεξάρτητος δήμαρχος και αυτή την ανεξαρτησία την περιφρούρησα σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Θα κατέβω ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Βεβαίως, είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε στήριξη εφόσον προέρχεται από κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου».

Χρυσή Αυγή και ο υποψήφιος Η. Κασιδιάρης

Στην ερώτηση αν χρειάζεται τη στήριξη της ΝΔ για να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής, ο κ. Καμίνης είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια δημοκρατική συσπείρωση, η οποία να υπερβαίνει τις κομματικές περιχαρακώσεις. Η στάση μου επ’ αυτού είναι γνωστή. Η απάντηση απέναντι στη "Χρυσή Αυγή" είναι η νομιμότητα. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Έτσι ακριβώς όπως πρέπει να κάνουμε γιατί σε πάρα πολλές εκδηλώσεις τους είναι παράνομοι. Επομένως η στήριξη σε αυτά τα ζητήματα είναι ευπρόσδεκτη από οποιοδήποτε κόμμα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου… αφού μιλάμε για το πρόσωπό μου, και όταν μιλάω για συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων είναι προφανές, ότι θα την ήθελα και στο πρόσωπό μου. Νομίζω ότι είναι γενικότερα καλό για τον τόπο. Εδώ βλέπουμε κάποιες προσπάθειες να υπάρξει πόλωση στη πολιτική μας ζωή, στις οποίες πρέπει να αντιταχθούμε γιατί θα αποδειχθούν, εφόσον αυτό συνεχιστεί, ολέθριες για τον τόπο. Επομένως σε όλα τα μέτωπα της πολιτικής μας ζωής θα πρέπει να ζητάμε ακριβώς αυτή τη δημοκρατική συσπείρωση».

Για την αντιπαράθεση μνημόνιο-αντιμνημόμιο, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει «γιατί είναι τελείως παραπλανητική και συσκοτίζει τα πράγματα. Άκουσα χθες τον κ.Στρατούλη να λέει ότι «τον Καμίνη δεν θα τον στηρίξουμε γιατί είναι μνημονιακός». Δηλαδή αν στο δεύτερο γύρο είναι κάποιος λεγόμενος μνημονιακός υποψήφιος, της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, και απέναντι είναι η "Χρυσή Αυγή", που είναι αντιμνημονιακή, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Το έχουν σκεφθεί; Αυτό δεν δείχνει ακριβώς πόσο πλαστό πια και εκτός πραγματικότητας είναι αυτό το δίλημμα αντί να κοιτάμε τα πραγματικά προβλήματα και να συσπειρωθούμε να βάζουμε διαχωριστικές γραμμές στον κόσμο που είναι πλέον ξεπερασμένες».

Για τις δηλώσεις περί «βλαχοδημάρχων» ο κ. Καμίνης απάντησε ότι ήταν μια ατυχής έκφραση «η οποία προσβάλει όχι μόνο δημάρχους αλλά και τους ψηφοφόρους. Αυτό είναι το κρίσιμο και νομίζω ότι πρέπει να τελειώνουμε πια με αυτή την ιστορία και να συνεχίσουμε».

Λ.Χ.