- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πράσινο φως για διαδημοτικές μετακινήσεις υπαλλήλων στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), θέτοντας ως όρο να προηγηθεί αξιολόγηση δομών και προσωπικού.
Σύμφωνα με τα «Νέα», στην πρότασή τους οι δήμαρχοι εμφανίζονται πρόθυμοι να συμβάλουν στο «καλάθι» και του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας με 3.500 υπαλλήλους ακόμη από το σύνολο των 12.500 που θα υπαχθούν στο καθεστώς έως το τέλος του έτους.
Μόνη προϋπόθεση, όμως, που έθεσαν για να προχωρήσει η διαδικασία είναι όσοι υπάλληλοι κριθούν πλεονάζοντες να τεθούν σε διαθεσιμότητα για σύντομο διάστημα - για παράδειγμα αναφέρθηκε ο χρόνος των 15 ημερών, χωρίς να είναι αδιαπραγμάτευτος - και στη συνέχεια να μετακινηθούν ξανά σε δημοτικές υπηρεσίες.
Ειδικότερα, μεταξύ των σεναρίων που καταγράφηκαν στη συνάντηση είναι να ισχύσει μετακίνηση υπαλλήλων εντός του ίδιου δήμου ώστε να καλυφθούν ανάγκες συγκεκριμένων υπηρεσιών οι οποίες έχουν κενά, καθώς και διαδημοτική μετακίνηση από δήμο με πλεονάζοντες υπαλλήλους σε άλλο δήμο που παρουσιάζει έλλειψη προσωπικού.
Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της ΚΕΔΕ, θα μπορούσε να υπάρξει και πρόβλεψη για εθελοντικές μετακινήσεις όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους ίδιους τους πλεονάζοντες υπαλλήλους να δηλώσουν προτίμηση για τη μεταφορά τους σε άλλες υπηρεσίες ή δήμους.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε πάντως ο κ. Μιχελάκης στο θέμα της αξιολόγησης. «Είναι σημαντικό να γίνει η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να δημιουργηθούν καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη», τόνισε ο υπουργός δηλώνοντας σύμφωνος με την πρόταση της ΚΕΔΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης υπενθύμισε ότι ήδη με σχετική επιστολή έχουν κληθεί οι δήμοι να προχωρήσουν στην αξιολόγηση έως το τέλος Οκτωβρίου. Αυτό θα βοηθήσει στο «να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις υπηρεσίες, τις δομές και να εξορθολογίσουμε τους οργανισμούς μας, να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες», σημείωσε και ο κ. Ασκούνης.
Εκκρεμότητα υπάρχει, ακόμη, με τον προσδιορισμό των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση. Για το θέμα αυτό έχει συσταθεί κοινή επιτροπή υπουργείου και ΚΕΔΕ, η οποία θα μελετήσει τα αποτελέσματα της πιλοτικής αξιολόγησης που έγινε σε 11 δήμους της χώρας προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα για τα κριτήρια.
Από πλευράς δημάρχων δόθηκε έμφαση και στη δέσμευση του υπουργείου για παραμονή του 10% των δημοτικών αστυνομικών στους δήμους. Πρόκειται για περίπου 350 δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι, όπως είχε ανακοινωθεί μετά τη διαθεσιμότητα, θα τοποθετηθούν εκ νέου σε κάποιους δήμους της χώρας. Οπως όμως ανέφεραν οι αιρετοί, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη με ποιες διαδικασίες θα γίνει και για τον λόγο αυτόν αναμένουν την εξειδικευμένη πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου.
Στην ανάγκη οι δήμοι να είναι συνεπείς στο νέο σύστημα κατάρτισης των προσχεδίων προϋπολογισμού τους αναφέρθηκε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι δήμαρχοι σημείωσαν πάντως ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες, που συνδέονται κυρίως με τεχνικά ζητήματα και με δεδομένο ότι τα προσχέδια πρέπει να παραδοθούν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Δ.Κ.