Αρχειο

«Πόθεν έσχες» για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Εξήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
47577-98377.jpg

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προέβη στη διατύπωση σημαντικών καταγγελιών για γιατρούς που επιδίδονται σε υπερσυνταγογραφήσεις και εξήγγειλε νέα μέτρα προαναγγέλλοντας την επέκταση του ελέγχου πόθεν έσχες και στους γιατρούς που συνταγογραφούν για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

«Βλέπουμε επί σειρά μηνών γιατρούς να εκτελούν όλες τις συνταγές σε ένα φαρμακείο, να γράφουν κατά 75% φάρμακα μιας εταιρείας και να βρίσκονται δύο και τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο των γιατρών ίδιας ειδικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως οι γιατροί που σημειώνουν ρεκόρ συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων, θα απομονώνονται από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ και τα ονόματα θα αποστέλλονται στις αρμόδιες οικονομικές αρχές, για περαιτέρω έλεγχο των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας προς την ίδια κατεύθυνση της διαφάνειας και του ελέγχου των γιατρών κινείται και η έκδοση εγκυκλίου από τον ΕΟΠΥΥ, με την οποία υποχρεώνονται οι γιατροί να συνταγογραφούν τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία φαρμάκου.

«Γιατρός που θα συνεχίσει να συνταγογραφεί εμπορική ονομασία, θα βγαίνει από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», δήλωσε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του. Ταυτόχρονα , ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το Σεπτέμβριο θα γίνει για πρώτη φορά απογραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

«Δεν έχουμε εικόνα για τους έμμεσα ασφαλισμένους και όσους έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη» υπογράμμισε. Για το ζήτημα της απογραφής οριοθέτησε το στόχο του υπουργείου να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, σε αυτή τη φάση, αλλά με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών αρχείων της ΗΔΙΚΑ, του Taxis και όσων Ταμείων διαθέτουν μητρώο.

Ο υπουργός έδωσε εκ νέου διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας από το ΕΣΥ και αναμένεται μέχρι 16 Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας στα οκτώ νοσοκομεία που εφαρμόζεται.

Δ.Α.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ