Αρχειο

Ιβάν Σαββίδης: αγόρασε τη «Βίλα Ζαρντινίδη»

Εμβληματικό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την περίφημη «βίλα Ζαρντινίδη», εμβληματικό τοπόσημο της παλιάς Θεσσαλονίκης, αγόρασε ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, μεγαλομέτοχος του φιλόδοξου (και) φέτος ΠΑΟΚ.

Η βίλα είναι ένα παλιό αρχοντικό μικτού ρυθμού, με κυρίαρχο το άρ νουβό, στην περιοχή Ντεπό, δίπλα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Ντεπό. Είναι διατηρητέα, ενώ διαθέτει και έναν μεγάλο οικόπεδο με δέντρα και άλλα κτίσματα, καλύπτοντας σχεδόν ένα τετράγωνο.

Τα συμβόλαια, σύμφωνα με το «Έθνος», υπογράφηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, ενώ η αγορά έγινε μέσω μιας νεοσύστατης εταιρείας με έδρα την Κύπρο.

Ο ίδιος ο κ. Σαββίδης, συνοδευόμενος από τη συνεργάτιδά του κ. Εύα Καϊλή, επισκέφθηκε και περιηγήθηκε στη βίλα την περασμένη εβδομάδα. Ο αγοραστής δεν είπε πώς σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το κτίριο, αν δηλαδή θα γίνει η κατοικία του στη Θεσσαλονίκη ή θα το μετατρέψει σε «στρατηγείο» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα.

Το τίμημα ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται από ανθρώπους της κτηματαγοράς χαμηλό, σε σύγκριση με την πραγματική αξία της βίλας (προ κρίσης). Διεθνής οίκος εκτιμητών που είχε κληθεί να εκτιμήσει την αξία του, την υπολόγισε στα 4,5-5 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, οι κληρονόμοι της οικογένειας Ζαρντινίδη, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μηνών δέχτηκαν να την παραχωρήσουν τελικά στον Ιβάν Σαββίδη σχεδόν για το μισό ποσό.

Το κόστος της αναπαλαίωσης-συντήρησης ανέρχεται περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Η βίλα μετά το θάνατο του Νίκου Ζαρντινίδη το 2001 παραμένει ουσιαστικά ασυντήρητη, ενώ για ένα διάστημα είχε στεγαστεί εδώ ένα ωδείο και επίσης στους κήπους της λειτούργησε ένα μπαρ - ρέστοραν.

Η «βίλα Ζαρντινίδη» είχε χτιστεί το 1906  ως κατοικία της οικογένειςα τού εβραϊκής καταγωγής Μωρίς Μορπρούγκο. Στο οθωμανικό κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτριά του το 1906 φαινόταν η Φανή Μορπρούγκο, η ιταλικής υπηκοότητας σύζυγός του Μωρίς. Η τελευταία πέθανε το 1948 στο Μιλάνο της Ιταλίας, ενώ η βίλα μετά την απελευθέρωση είχε τεθεί από το ελληνικό κράτος «υπό μεσεγγύηση του ελληνικού δημοσίου ως εχθρική περιουσία». Τελικά η βίλα το 1950 αποδόθηκε στο νόμιμο κληρονόμο Γεώργιο Μορπρούγκο- για να αγοραστεί το 1952 από το Γιώργο Ζαρντινίδη. Επομένως η βία διασώζει, μεταξύ άλλων, και την παλιά πολυεθνικότητα της πόλης (Οθωμανοι, Εβραίοι, Λεβαντίνοι).

Ο Νίκος Ζαρντινίδης, επιχειρηματίας και πολιτικός παράγοντας της Θεσσαλονίκης για δεκαετίες, υπήρξε βουλευτής της ΕΡΕ και της ΝΔ, φίλος και συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και υπουργός Δημοσίων Έργων την περίοδο 1977-1980. Ο Καραμανλής πολλές φορές είχε φιλοξενηθεί στη βίλα. Ο Ν. Ζαρντινίδης είχε την αντιπροσωπεία Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία «FIAT» του Τζάνι Ανιέλι, τον οποίο -καθώς και άλλες προσωπικότητες- είχε επίσης φιλοξενήσει στη βίλα του.

Μ.Φ.