Αρχειο

Bild κατά Μέρκελ-Σόιμπλε

Προεκλογικό πυροτέχνημα ότι δεν επίκειται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ελληνικό χρέος και η βιωσιμότητά του βρίσκονται στην ατζέντα των επικείμενων εκλογών στη Γερμανία και σύμφωνα με την ευρείας κυκλοφορίας ταμπλόιντ Bild η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δεν λένε την αλήθεια για να περάσουν «αναίμακτα» οι εκλογές. «Στοίχημα, κ. Σόιμπλε, μετά τις εκλογές έρχεται κούρεμα», αναφέρει η Bild στο βασικό πολιτικό της θέμα και υποστηρίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση αποσιωπά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας. Υποστηρίζει, δε, ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει το σχετικό μήνυμα στην Αθήνα, ζητώντας ωστόσο ηρεμία έως τις εκλογές.

Η εφημερίδα δεν κατηγορεί μόνο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια λέξη την οποία στο Βερολίνο κανείς δεν θέλει να βάλει στο στόμα του, το κούρεμα, αλλά η Bild είναι σίγουρη ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές. «Η κυβέρνηση της Ελλάδας έλαβε μήνυμα από το Βερολίνο να τηρήσει ηρεμία ως τις εκλογές. Μετά θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για κούρεμα χρέους. Υπό συζήτηση είναι, μεταξύ άλλων, διευκολύνσεις στους τόκους και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων», γράφει το άρθρο. Η Bild επικαλείται εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι θεωρούν βέβαιη την παροχή νέας βοήθειας, όπως της Μπούντεσμπανκ και του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, ενώ τονίζει ότι ούτε οι Γερμανοί ψηφοφόροι πείθονται από τις διαβεβαιώσεις των Μέρκελ-Σόιμπλε.

Με ειρωνεία αναφέρεται και στην έκφραση που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία η Γερμανίδα καγκελάριος – ότι δηλαδή δεν βλέπει νέο κούρεμα του χρέους. «Δεν το βλέπουν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών. Όχι, ε; Δεν το βλέπετε; Μήπως κρύβεται το κούρεμα πίσω από την Ακρόπολη; μήπως φοράει καπέλο παραλλαγής; Οι περισσότεροι ειδικοί βλέπουν μια άφεση χρέους, η οποία θα κόστιζε στον Γερμανό φορολογούμενο δισεκατομμύρια, ως αναπόφευκτη. Αλλιώς η Ελλάδα θα καταρρεύσει υπό το βάρος του χρέους και των τόκων. Μόνο η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει ´να δει ´ το κούρεμα χρέους. Βεβαίως γνωρίζουν η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών πόσο δραματική είναι η κατάσταση γύρω από την Ελλάδα. Βεβαίως φαντάζονται ότι πολλά γερμανικά δισεκατομμύρια έχουν προ πολλού χαθεί. Ποτέ όμως δεν θα μπορέσει κάποιος να τους αποδείξει ότι κι όμως, 'είχαν δει' το επικείμενο χρέος. Αυτές οι λέξεις είναι τόσο μαλακές όσο το κερί κάτω από τον ελληνικό ήλιο».

Λ.Χ.