Αρχειο

Διπλάσιοι καύσωνες μέχρι το 2020

Δυσοίωνα τα αποτελέσματα έρευνας για χώρες της Μεσογείου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διπλάσιες αναμένεται να είναι οι περιοχές, οι οποίες θα πλήττονται από καύσωνες μέχρι το 2020, σύμφωνα με έρευνα Γερμανών και Ισπανών επιστημόνων. Με το πέρασμα των ετών οι περίοδοι πολύ υψηλών θερμοκρασιών θα πλήττουν όλο και περισσότερες χώρες και πιθανόν μέχρι το 2040 να έχουν τετραπλασιαστεί οι χώρες αυτές. Αυτή τη στιγμή οι καύσωνες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επηρεάζουν μόνο το 5% των περιοχών στον παγκόσμιο χάρτη.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι δυσοίωνα για χώρες της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Δυτικής Ευρώπης της Κεντρικής Ασίας και των ΗΠΑ, οι οποίες κινδυνεύουν πιο πολύ από τους αυξανόμενους καύσωνες. Το γεγονός αυτό είναι αναπόφευκτο, εκτός εάν μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως δήλωσε ο Ντιμ Κούμου, του Ινστιτούτου Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις στο Πότσδαμ.

Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου.

Κ.Ν.