Αρχειο

«902»: Το μυστήριο συνεχίζεται

Παπαδημούλης διαπορών, ρεπορτάζ των «Νέων»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τεκμηριωμένα ρεπορτάζ των «Νέων», απάντηση του ΚΚΕ μέσω «902.gr» και σοβαρές διερωτήσεις του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ) είναι τα νέα επεισόδια στην επικοινωνιακή «μάχη» που αφορά την πώληση της ραδιοτηλεόρασης του «902» από το ΚΚΕ σε κυπριακή εταιρία. Το ποιόν της εταρείας, το ύψος του τιμήματος, η τύχη των εργαζομένων στον «902» και το αν η συχνότητα μεταβιβάζεται ή όχι, είναι πάντοτε θέματα ανοιχτά.

«Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα δεοντολογίας, πώς το ΚΚΕ που μάχεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων και υπέρ των εργαζομένων προχωρά σε μια πώληση 'fast track' όπως αυτή του 902» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι άγνωστο το ύψος του τιμήματος, ποιοι κρύβονται πίσω από την κυπριακή εταιρεία A-Orizon Media LTD και τι θα συμβεί με τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σήμερα, η εταιρία A-Orizon Media LTD είναι παντελώς άγνωστη στην Κύπρο. Δεν έχει σελίδα στο internet, ενώ κυβερνητικά στελέχη στην Κύπρο εξέφραζαν άγνοια και έκπληξη. Τα στοιχεία για τους ιδιοκτήτες της μπορούν να βρεθούν μετά από αίτημα, μέσω δικηγόρου, στο τμήμα Εφόρου Εταιριών. Όμως, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ακόμη κι έτσι, δεν είναι δεδομένο πως θα γίνουν γνωστοί οι δικαιούχοι, αφού το πιθανότερο είναι πως η αγοραπωλησία έχει γίνει από κυπριακά δικηγορικά γραφεία.

Δεν αποκλείεται όμως να γίνει γνωστό το ύψος της αγοραπωλησίας. Πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα των «Νέων» κάνουν λόγο για ποσό ύψους 4-5 εκατομμυρίων ευρώ. Η σχετική αίτηση στον αρμόδιο έφορο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Δευτέρα.

Από την έρευνα των «ΝΕΩΝ», επίσης, δεν έγινε δυνατή η ταύτιση της εταιρείας με συγκεκριμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται είτε στον χώρο του Τύπου είτε ευρύτερα, αν και στην Κύπρο συζητούν για μεταβίβαση του σταθμού σε εκπροσώπους ρωσικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Η αγοράστρια εταιρεία είναι η Α-Orizon Media Ltd, η οποία είναι κυπριακή εταιρεία που έχει συσταθεί όπως ορίζει η κυπριακή νομοθεσία». Με αυτά τα λόγια που περιέχονται σε χθεσινό δημοσίευμα, το οποίο υπό τον τίτλο «Τους πήρε ο πόνος για τον 902» αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα 902.gr, το ΚΚΕ επιχειρεί να διασκεδάσει τον εύλογο θόρυβο που έχει προκληθεί για την αδιαφάνεια στη μεταβίβαση του βασικού επικοινωνιακού ιμάντα του.

Δεν επαναλαμβάνεται όμως κάτι που σημειωνόταν στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος την περασμένη Δευτέρα, ότι δηλαδή «η πώληση αφορά υποδομές, μηχανήματα και αυτοκίνητα της εταιρείας». Στις υποδομές, προφανώς, συγκαταλέγεται η συχνότητα, η οποία στην πραγματικότητα είναι και η μόνη αξία χρήσης για οποιαδήποτε ραδιοτηλεοπτική επιχείρηση.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ συνεχίζει: «Όλες οι ενέργειες έγιναν σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες που υπάρχουν. Η ΓΣ της Ραδιοτηλεοπτικής πήρε την απόφαση για την πώληση, για την οποία ενημερώθηκε το ΓΕΜΗ (Εμπορικό Μητρώο), πριν υπογραφεί το συμβόλαιο. Στη συνέχεια, όπως ορίζει ο νόμος, πληρώθηκαν οι φόροι στην Εφορία, υπογράφηκε το συμβόλαιο και έγινε η γνωστοποίηση του συμβολαίου στο ΕΣΡ. Αυτή η διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί, αυτή και τηρήθηκε…

Στο ΕΣΡ δίνονται όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα στα οποία αναφέρονται οι εταίροι και οι εκπρόσωποι της αγοράστριας εταιρείας. Τα θέματα της μεταβίβασης, και γενικότερα, ελέγχονται με βάση τους νόμους και προφανώς αυτός ο έλεγχος πρέπει να γίνει. Όλα τα έγγραφα τα οποία απαιτούνται, προσκομίζονται στις αρμόδιες Αρχές…»

Με τον τίτλο «Ό,τι πιο βρώμικο κατά του ΚΚΕ αναμασούν "ΤΑ ΝΕΑ"», το δημοσίευμα στον ιστότοπο "902.gr"  κάνει λόγο για «προπαγάνδα των αστών σε βάρος του ΚΚΕ». Αλλά δεν απαντάει κανένα από τα συγκεκριμένα σημεία του δημοσιεύματος.

Μ.Φ.