Αρχειο

Οι αλλαγές στο νέο λύκειο και τις πανελλαδικές

Θα μετράνε και οι βαθμοί της Α’ και Β’ λυκείου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο και τις πανελλαδικές εξετάσεις, που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου και να ψηφιστεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Να πούμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στη Β' και στην Γ' Λυκείου.

Οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. Τα επιστημονικά πεδία (οι κατευθύνσεις) θα είναι τέσσερα, αντίστοιχα με τα μαθήματα: 1ο: Ανθρωπιστικές, Νομικές Επιστήμες: Νέα, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά. 2ο: Θετικές, Τεχνολογικές Επιστήμες: Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία. 3ο: Επιστήμες Υγείας: Νέα, Φυσική, Χημεία, Βιολογία. 4ο: Οικονομικές και Διοίκησης Πολιτικές Επιστήμες: Νέα, Μαθηματικά, Οικονομία ή Ιστορία, και Οργάνωση Διοίκησης Πολιτείας. (Σε ξεχωριστό πεδίο οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.)

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, καθοριστικός για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα είναι ο απολυτήριος βαθμός. Της Α' Λυκείου θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της Β' με 0,7 και της Γ' Λυκείου με 0,9. Μαζί με αυτά θα υπάρχει κι ένας δεύτερος συντελεστής, ο διορθωτικός, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν ο υποψήφιος στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, στις Πανελλαδικές, πέτυχε μεγαλύτερους βαθμούς από αυτούς που είχε στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Σε ό,τι αφορά τα μέχρι τώρα μαθήματα Γενικής Παιδείας, προβλέπεται: στην Α' Λυκείου 100% μαθήματα Γενικής Παιδείας, στη Β' Λυκείου 80% Γενικής και 20% Επιστημονικού Πεδίου και στη Γ' Λυκείου 20% Γενικής Παιδείας και 80% Επιστημονικού Πεδίου.

Τ.Σ.