Αρχειο

Πρόταση Καμίνη για την αδειοδότηση θεάτρων

Αναζητείται λύση ενόψει της χειμερινής σεζόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46851-97296.jpg

Νομοθετική πρόταση για την αδειοδότηση των θεατρικών σκηνών κατέθεσε χθες ο Δήμος Αθηναίων στα υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού. Στόχος είναι να καλυφθεί το νομικό κενό που υπάρχει στη λειτουργία τους, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη σφράγιση αρκετών χώρων ως ακατάλληλων, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων από ανθρώπους του χώρου.

Η ομάδα εργασίας, που συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προτείνει μεταξύ άλλων απλοποίηση στο σύστημα αδειοδότησης των θεατρικών χώρων με ουσιαστικό επίπεδο ασφαλείας για τους θεατές. Ειδικότερα, προκρίνεται ένα σύστημα μόνιμης αδειοδότησης του χώρου (άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας), η οποία δεν χρειάζεται να τροποποιείται ή να αλλάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο όταν δίνεται άλλη παράσταση.

Η αδειοδότηση αφορά τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά, όπως και την πυροπροστασία του χώρου και παρέχεται μία φορά, ενώ ο πυροσβεστικός έλεγχος είναι περιοδικός ανά τριετία, όπως και η πιστοποίηση της τήρησης των σχετικών πολεοδομικών διατάξεων με υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου της άδειας, συνυπογραφόμενη από διπλωματούχο μηχανικό ή με αίτημα ελέγχου προς τη Πολεοδομία.

Η ευθύνη αδειοδότησης προτείνεται να περάσει στους δήμους με τη συνδρομή της πολεοδομίας τους και της Πυροσβεστικής.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου, η πρόταση είναι μια προσπάθεια συγκερασμού των προϋποθέσεων που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου θεατές και εργαζόμενοι στα θέατρα να είναι ασφαλείς χωρίς ωστόσο να περιοριστούν η καλλιτεχνική έκφραση και ο ρόλος που διαδραματίζουν αυτοί οι χώροι στη ζωντάνια του κέντρου της πόλης.

«Το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο επιχειρεί μια ελαστικοποίηση του τυπικού πλαισίου αδειοδότησης, όχι μόνο των θεάτρων αλλά και του συνόλου των χώρων όπου συναθροίζεται το κοινό προκειμένου να παρακολουθήσει οπτικοακουστικές παραστάσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του δήμου. Ωστόσο, η πρόταση νόμου δεν αφορά τους κινηματογράφους.

Ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση καθώς πλησιάζει η έναρξη της χειμερινής θεατρικής σεζόν και οι θεατρικές σκηνές πρέπει να λειτουργήσουν νόμιμα.

Κ. Τ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ